Linkuri accesibilitate

Cum să faci un stat bun cu oameni răi?


Realutatea (dezamăgită) cu amănuntul, vîzută de Iulian Ciocan.

Am scris deunăzi că în ciuda poveştilor despre moldovenii sufletişti, drepţi şi buni la suflet, mie mi se par oamenii din RM cam răi, făţranici, indiferenţi, lipsiţi de sentimentul apartenenţei la o societate.

Cum să faci un stat bun cu oameni răi?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct


Revelaţia pe care am avut-o e că mai toţi oamenii care mi-au comentat ideile pe Facebook au fost de acord cu mine, au spus că moldovenii sunt într-adevăr răi. Iese că toţi aceşti comentatori s-au ciocnit şi ei în viaţa de zi cu zi de răutatea concetăţenilor. Şi dacă e aşa, de ce ne lăsăm ademeniţi de poveştile despre sufletismul moldovenilor.

Dar altceva voiam să spun azi, stimaţi ascultători. Mi se pare că anume mitul acesta despre bunătate ne-a jucat festa atunci cînd ne-am apucat să făurim statul. Noi ne-am clădit statul pe ideea că oamenii sunt buni şi am realizat un fîssss. Pe alte meridiane, dimpotrivă, la baza făuririi statale a fost pusă ideea că oamenii sunt răi şi că statul trebuie să creeze nişte piedici pentru proliferarea răutăţii şi mişmaşului. Şi statele lor sunt mai bune ca al nostru. Acolo se fură mai puţin şi cinovnicii sunt mai corecţi.

Aici, unde nu mai contenesc doinele despre bunătate, am făcut un stat preocupat mai mult de problemele personale ale conducătorilor, un stat care nu vrea şi nu poate să abolească răul.

Cînd tu eşti convins că omul e rău şi că e şi mai rău dacă nu e temperat, tu faci o construcţie statală care să monitorizeze şi să împiedice apucăturile rele. Cînd te culci pe o ureche şi fredonezi doine despre bunătate, tu faci un stat care e incapabil să oprească mişmaşul, corupţia, traficul de influenţă.

Noi am mizat pe bunătate şi am dat chix. Poate e timpul să lărgim ochii şi să ne dăm seama că bunătatea asta e o iluzie?

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG