La congres au participat reprezentanți din 130 de state. Una din chestiunile centrale ale dezbaterilor a fost cea cu privire la experiențele cu arme nucleare. America a fost acuzată de subminarea păcii, după ce tocmai efectuase o explozie nucleară în straturile superioare ale insulei Johnston, din Pacific. Realitatea era, însă, alta.
URSS încălcase moratoriul din 1959 asupra experiențelor cu armele nucleare, efectuând 40 de explozii, înainte ce președintele Kennedy să declare că SUA nu vor relua experimentele atomice, dacă se va ajunge la o înțelegere în privința interzicerii acestora. Explozia de-asupra insulei Johnston era un test pentru capacitatea de ripostă americană, după ce Hrușciov se lăudase că Uniunea Sovietică deținea „o rachetă globală” care putea penetra apărarea SUA.
Hrușciov intenționase să ruleze un film documentar despre această rachetă pentru participanții la congres, dar, pentru a nu fi greșit înțeles, a renunțat la intenție. El, însă, nu s-a reținut să nu se laude din nou unor ziariști americani, prezenți la Moscova după congres, că „racheta noastră nimerește musca în cosmos”.
Bineînțeles, nimeni n-a contestat prezența muștelor în cosmos. Mijloacele investite în rachete, nu înceta Hrușciov să contrarieze publicul prezent, „sunt niște bani aruncați în vânt. Cui îi trebuie aceste rachete? Ce sa facem cu ele, să le punem în ciorbă sau să facem un beef steack cu ele?”.
Uimitor era că, la un moment dat, marele pasionat de cultura porumbului cădea de acord cu unul din jurnaliștii americani că era mai folositor să se investească în fertilizanți, decât în rachete.