Linkuri accesibilitate

Cum se folosește cecenul Kadîrov de medalii și decorații pentru prestigiu și aliați


Liderul cecen Ramzan Kadîrov (stânga) și Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale a Rusiei, în timpul unei ceremonii organizate la Groznîi pentru decorarea militarilor și ofițerilor Gărzii Naționale care au participat la războiul din Ucraina.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov (stânga) și Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale a Rusiei, în timpul unei ceremonii organizate la Groznîi pentru decorarea militarilor și ofițerilor Gărzii Naționale care au participat la războiul din Ucraina.

În 2022, liderul cecen Ramzan Kadîrov, susținut de Kremlin, a comandat 43 de medalii cu diamante încrustate „Pentru serviciul adus Republicii Cecenia”, la un cost de aproape 180 de mii de dolari.

Politologii spun că liderul cecen se folosește de aceste onoruri pentru a-și recompensa rudele și aliații din Cecenia și pentru a-și spori reputația la nivelul Federației Ruse.

La începutul lunii aprilie, în capitala Ceceniei, Groznîi, șeful Comitetului federal de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, a fost primit cu onoruri în această regiune rusă din nordul Caucazulului. Liderul cecen Ramzan Kadîrov, apropiat și favorit al Kremlinului, i-a acordat înaltului oficial ordinul Ahmad Kadîrov, cea mai înaltă distincție a regiunii, pentru „servicii aduse Republicii cecene”.

La rândul său, Bastrîkin i-a acordat lui Kadîrov medalia Comitetului de Investigații pentru Valoare și Curaj.

Medalia acordată lui Bastrîkin a fost una dintre multele pe care Kadîrov le-a împărțit în ultimele luni unor oficiali federali și altor figuri proeminente din sistemul politic construit sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Analiștii spun că decorațiile și ordinele date în stânga și-n dreapta fac parte din strădania lui Kadîrov de a-și spori prestigiul și influența în afara regiunii - în principal, la Moscova. Kadîrov a fost numit de Putin la conducerea Ceceniei în 2007 și a fost criticat adesea pentru autoritarism și de încălcări masive ale drepturilor omului.

„Acordarea de medalii este o prerogativă regală”, spune Emil Aslan, profesor de politică la Universitatea Charles din Praga. „Cu cât este mai înaltă poziția persoanei care primește distincția, cu atât mai înalt este statutul persoanei care o acordă - în acest caz, Ramzan Kadîrov.”

Diamante, safire și rubine

Ordinul Ahmad Kadîrov - numit după tatăl lui Ramzan Kadîrov, fostul președinte al Ceceniei, care a fost asasinat la o paradă de Ziua Victoriei în 2004 - este o medalie de aur încrustată cu 36 de diamante, safire și rubine. Fiecare medalie costă 315.000 de ruble (4125 de dolari). La sfârșitul anului 2022, guvernul regional a comandat 43 de astfel de medalii, care au costat 13, 5 milioane de ruble (177 de mii de dolari).

De-a lungul anilor, Kadîrov a acordat medalia unor personalități federale, inclusiv șefului Gărzii Naționale Ruse și colaborator al lui Putin, Viktor Zolotov, și deputatului Dumei de Stat Leonid Slutsky, șeful fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Rusia în camera inferioară a legislativului național. În 2018, el a acordat premiul lui Aleksandr Zaldostanov, șeful bandei naționaliste de motocicliști Lupii Nopții, care a servit drept instrument de soft-power al Rusiei în Europa și în fosta Uniune Sovietică.

Anul trecut, Kadîrov a acordat această onoare șefilor autorităților de ocupație instalate de Moscova în două regiuni ale Ucrainei aflate parțial sub control rusesc, Leonid Pasechnik în Luhansk și Denis Pușilin în Donețk.

„Distribuirea de ordine și medalii îi permite lui Kadîrov să afirme încă o dată că este o personalitate puternică, care poate recompensa și pedepsi în funcție de capriciul său regal”, a declarat Aslan.

Expertul ceh în Caucaz, Tomas Baranec, a declarat pentru RFE/RL că practica unui lider regional de a înmâna premii unor personalități naționale este „neobișnuită”. „Kadîrov nu se consideră - și nu s-a considerat niciodată - doar șeful unui mic domeniu al Federației Ruse”, a spus Baranec. „Și nici nu a fost, deoarece Cecenia nu este o regiune obișnuită în cadrul actualei structuri de putere rusești. În plus, Kadîrov dorește foarte mult să stabilească legături bune la nivel federal. Acordarea unei medalii lui Bastrîkin este o modalitate de a cimenta astfel de legături”.

Avocatul pentru drepturile omului din Caucazul de Nord, Stanislav Dmitrievski, spune că această practică este o „formă de dominare” din partea lui Kadîrov. „La urma-urmei, de regulă, figura mai în vârstă și mai autoritară este cea care acordă distincții”, subliniază Dmitrievski. „Cel puțin, când vine vorba de relațiile intraguvernamentale”.

„O slăbiciune pentru astfel de ritualuri”

Pe lângă premiile acordate persoanelor influente la nivel federal, Kadîrov urmează, de asemenea, practica autoritară mai tradițională de a acorda distincții rudelor sale și aliaților săi politici, precum și celebrităților locale, cum ar fi atleți, artiști și bloggeri. „Toți dictatorii au o slăbiciune pentru astfel de ritualuri”, a declarat Dmitrievski.

În martie, Kadîrov și-a acordat un premiu regional pentru apărarea drepturilor omului, a premiat-o și pe mama sa și, postum, pe tatăl său. În aceeași lună, el le-a acordat medalii Pentru Excelență în Combaterea Terorismului fiilor săi Adam (15 ani) și Ahmat (17 ani).

În iunie 2022, i-a acordat ordinul Ahmad Kadîrov fiicei sale de 23 de ani, Aișat, care este ministrul culturii din Cecenia. Distincția i-a fost acordată, după cum s-a anunțat, pentru „contribuția ei enormă” la sfera culturii. Printre ceilalți laureați se numără deputatul Dumei de Stat Adam Delimhanov - un aliat apropiat care, anul trecut, a jurat în mod public să ucidă toți membrii familiei unuia dintre cei care l-au criticat pe Kadîrov - și doi dintre frații săi.

Pentru Kadîrov, acordarea de onoruri și cadouri este „un semnal al statutului său”, a declarat politologul Aslan: „Îi permite să își afirme statutul de arbitru, cel mai înalt în ierarhie”.

De-a lungul anilor în care a fost la putere, Kadîrov a fost acuzat de activiști, opozanți și presupuse victime că a ordonat încălcări ale drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, execuții extrajudiciare, asasinarea opozanților politici și persecutarea minorităților sexuale.

Biroul procurorului general și Comitetul de anchetă al lui Bastrîkin a refuzat să investigheze aceste acuzații, în ciuda cererilor primite de la grupurile de apărare a drepturilor oâmului.

XS
SM
MD
LG