Linkuri accesibilitate

Cum se vor desfășura evenimentele dedicate Zilei Victoriei la Chișinău


Floarea de mac, simbol al Victoriei.
Floarea de mac, simbol al Victoriei.

Reprezentanți ai partidelor de opoziție parlamentare și extraparlamentare, reuniți miercuri în cadrul Comitetului „Pentru o patrie liberă”, au convenit cum să organizeze împreună evenimente dedicate Zilei Victoriei. La reuniune au participat deputați socialiști și comuniști, dar și ex-premierul Ion Chicu, Iurie Muntean, unul din fruntașii Congresului Civic, politologi și istorici apropiați taberei pro-ruse. Valentina Basiul a încercat să afle cum au de gând să marcheze 9 Mai, cu, sau fără panglica negru-portocalie, interzisă în R. Moldova din 20 aprilie.

Organizatorii Zilei Victoriei reuniți în jurul Comitetului „Pentru o patrie liberă” – socialiști, comuniști, politicieni reprezentând Congresul Civic condus la Mark Tcaciuc și simpatizanți ai acestor formațiuni – au convenit detalii despre marșul „Regimentul nemuritor” și un marș automobilistic. Majoritatea au condamnat interzicerea de către putere a așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe”, pe care PAS o consideră simbol al războiului și violenței comise de Rusia în Ucraina. Una dintre propunerile avansate la întâlnire e ca panglica respectivă să fie imprimată pe drapele, așa cum figurează pe ordinele militare înmânate veteranilor din cel de-al doilea război mondial, pentru a ocoli sancțiunile, potrivit lui Igor Tuleanțev, în trecut liderul organizației tineretului rus.

Deputatul socialist Grigore Novac a spus Europei Libere că purtarea panglicii va fi la libera alegere a participantului, dar va fi și elementul surpriză. În acest an partidele de stânga s-au unit grație acțiunilor „deocheate” și mai puțin democratice ale guvernării, mai spune Grigore Novac.

Europa Liberă: Cu panglică sau fără panglică?

Grigore Novac: „Veți vedea, aveți puțină răbdare. Organizatorul de bază nu este PSRM, de fiecare dată dădeam curs invitației organizatorilor anilor precedenți. Și în acest an vom ieși în evidență, pentru că suntem o echipă foarte mare, puternică și avem foarte mulți colegi cunoscuți publicului larg”.

Ex-premierul Ion Chicu a afirmat că a fost doar invitat la Comitetul „Pentru o patrie liberă” din care nu face parte, de fapt. Mai mult, el a spus că nu a purtat niciodată așa-zisă panglică a „Sf. Gheorghe”, dar a criticat decizia puterii de a interzice-o.

„Vom celebra și Ziua Europei, și Ziua Victoriei, așa cum am făcut-o în anii precedenții. Guvernarea în mod special a venit cu provocarea respectivă de a interzice unele simboluri doar pentru a distrage atenția societății de la catastrofa social-economică în care intenționat sau din prostie a băgat țara. Nu cred că puterea este independentă, este o guvernare-marionetă care face tot ce i se dictează de peste hotare”, este punctul de vedere al lui Chicu.

În ajun, unul dintre fruntașii socialiștilor, Vlad Bătrâncea, spus că acțiunea va avea loc în strictă conformitate cu legea, fără altercații și în coordonare cu forțele de ordine.

Președinta Maia Sandu a îndemnat cetățenii, la Jurnal TV, să aibă un comportament responsabil și să nu pună în pericol siguranța semenilor lor, precum și siguranța națională. Ea le-a reamintit că dincolo de dreptul la libera exprimare, cetățenii au și responsabilități.

„Evenimentele pașnice, comemorative sunt lucruri acceptate, și nu incitarea la ură sau promovarea războiului. Sunt oameni care comemorează, sunt oameni care fac spectacol. Cei care fac spectacol trebuie să respecte legea”, a declarat șefa statului.

Interzicerea așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe” și a altor simboluri ale agresiunii Rusiei în Ucraina a fost criticată de Moscova. Purtătoarea de cuvânt a „externelor”, Maria Zaharova a amenințat Chișinăul cu posibile consecințe „dureroase”. Iar politicieni locali de la Comrat și Bălți au organizat acțiuni de protest, spunând că apără memoria a ceea ce ei numesc „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

XS
SM
MD
LG