Linkuri accesibilitate

Cum s-a votat în stânga Nistrului pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse


Imagine generică
Imagine generică

Actualizare, 20 septembrie, 5:00: 57536 de locuitori ai regiunii transnistrene au votat la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse, potrivit datelor publicate la Tiraspol duminică seara, după închiderea celor 27 de secții de votare.

La alegerile precedente, în 2016, în regiunea transnistreană au votat 56 de mii de persoane. Dar în 2018, la alegerile prezidențiale din Rusia, au votat aproape 74 de mii de cetățeni. Atunci, Rusia anunța că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.

Asta în timp ce la recentele alegeri pentru Parlamentul de la Chişinău, din iulie 2021, au votat puțin sub 29 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene, la secțiile de votare deschise pentru ei pe malul drept al Nistrului.

----------------------------------------------------------------------------

Datele publicate la Tiraspol privind prezența la votare vorbesc despre aproape 27 de mii de persoane care au votat în regiunea separatistă până duminică la prânz, la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse. Asta, în condițiile în care Rusia declara, încă în 2018, că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.

Peste 6000 de alegători au venit la urne vineri și sâmbătă, în primele două zile de scrutin – majoritatea militari sau membri ai misiunii rusești de pacificare.

Duminică dimineața în regiunea transnistreană au fost deschise 27 de secții de votare...

În restul teritoriului Republicii Moldova funcționează alte trei secții – la Chişinău, Comrat și Bălți. Este numărul cel mai mare de secții deschis de Rusia în afara granițelor sale.

Organizarea și mersul alegerilor în Duma de stat au fost pe larg mediatizate de administrația transnistreană și presa subordonată acesteia. Evenimentul a fost prezentat ca unul foarte important pentru Transnistria și funcționari de toate nivelele au vorbit la unison despre rolul decisiv al Rusiei, ajutorul și sprijinul acesteia pentru regiunea separatistă. Asta, chiar dacă, la modul real, asistența oferită de Rusia, la fel ca și ponderea comerțului acesteia cu regiunea transnistreană, au scăzut constant în ultimii ani.

Administrația transnistreană chiar a deschis, în cinci cele mai mari orașe din regiune, „linii fierbinți” care au oferit informații despre procedura de votare.

Presa de la Tiraspol scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat din afara granițelor Federaţiei Ruse. Iar majoritatea covârșitoare își dau votul pentru partidul de guvernământ Rusia Unită. La precedentele alegeri parlamentare partidul de guvernământ din Rusia a obținut 83 la sută din voturi în regiunea separatistă transnistreană.

XS
SM
MD
LG