Linkuri accesibilitate

Cum te pregătești pentru deconectările de lumină | Cod portocaliu de inundații


R. Moldova a rămas pentru câteva ore fără curent electric pe 23 noiembrie, după ce Rusia a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei
R. Moldova a rămas pentru câteva ore fără curent electric pe 23 noiembrie, după ce Rusia a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Cum să te pregătești pentru deconectările de energie? Newsmaker.md publică câteva sfaturi esențiale pentru cetățenii R. Moldova, după ce țara a rămas de mai multe ori fără curent, din cauza bombardamentelor rusești din Ucraina. Lumânările și lanternele sunt printre cele mai principale lucruri. Nu uităm și de un powerbank cu care vom alimenta telefonul, sau un generator - pentru laptop sau electrocasnice. Totodată, în casă ar trebui să fie rezerve de apă potabilă.
  • „Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a solicitat repetat transnistrenilor să-și retragă posturile ilegale și persoanele înarmate din Zona de Securitate. În ajutorul Tiraspolului au sărit reprezentanții Federației Ruse”, scrie ziarulnational.md. Subiectul retragerii acestor posturi instalate unilateral și abuziv este principal pe agenda comisiei deja de câteva luni, dar nu s-a ajuns la un consens. „Anumite sugestii ale delegației Federației Ruse asupra problemei nu pot fi acceptate de către delegația Republicii Moldova, deoarece nu corespund principiilor din actele de bază ale operațiunii de menținere a păcii”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației Chișinăului în CUC.
  • Fără un mediator credibil, puțin probabil să ne putem aștepta la schimbări în relațiile Moscova – Kiev. Cine-i gata să intre în rol? Se întreabă autorul Petru Grozavu într-un articol de opinie publicat de Ziarul de Gardă. Ce facem cu acest monstru de război mai departe, că lucrurile se complică. Și nu doar în Ucraina… El face urme și în R. Moldova, și în Polonia. Și nu se știe câte altele, care, deocamdată, nu se lasă văzute.
  • Fără farmacie și medic de familie în sat, sacrificând economiile pentru medicamente, oamenii consideră anormalitatea o normalitate, scrie sanatateinfo.md. Într-o serie de materiale despre accesul limitat la serviciile de sănătate în mediul rural, autorii scriu că oamenii din sate ajung și cu căruța după medicamente.
  • Cod portocaliu de inundații în R. Moldova: Nivelul apei în Nistru ar putea crește cu până la 4,3 metri, scrie ziarulnational.md. Unele terenuri agricole din R. Moldova ar putea fi inundate până pe 27 noiembrie curent din cauza majorării debitului mediu zilnic de apă deversat din lacul de acumulare Dnestrovsck, ceea ce va duce la o creștere a nivelului apei în Nistru. Averstismentul a fost lansat de meteorologi și este valabil pentru sectorul Soroca - Dubăsari.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, atenția urmăritorilor a fost atrasă de reportajul TV 8 despre haosul din capitală ca urmare a deconectării energiei electrice. Reporterii au mers prin oraș, au discutat cu șoferii de troleibuze, cu oamenii care așteptau în stații, dar și cu șoferii prinși în ambuteiaje, în contextul în care nici semafoarele nu lucrau.
  • Pe Instagram, populară a devenit postarea publicată de moldova.org. Este vorba de poezia compusă de Magdalena Ambroci, care are 12 ani și locuiește de în Irlanda împreună cu familia sa. Magdalena a dedicat versurile R. Moldova, care a rămas în beznă după bombardamentele rusești din Ucraina: „Tocmai mi-am sunat bunica / Ea plângea, era îngrijorată / Astăzi lumina e o metaforă / A libertății, a păcii și a războiului”.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG