Linkuri accesibilitate

Cum vrea Joe Biden să rezolve problema migrației ilegale din America


Migranți, majoritatea din Nicaragua, trec rîul Rio Grande pe la Eagle Pass, Texas, Statele Unite, 20 mai 2022.
Migranți, majoritatea din Nicaragua, trec rîul Rio Grande pe la Eagle Pass, Texas, Statele Unite, 20 mai 2022.

Problema intrărilor ilegale în Statele Unite la frontiera cu Mexicul este una acută pentru președintele Biden, care a decis să răspundă într-o alocuțiune, însoțită de măsuri, acuzațiilor aduse de opoziția republicană, ce susține că administrația a pierdut situația de sub control.

Esența mesajului lui Biden pentru migranți din Cuba, Nicaragua și Haiti este să nu ajungă la frontieră, încercând să o treacă ilegal. Numărul record de imigranți ilegali a creat o criză umanitară, logistică și politică. Ministerul Securității Interne și cel al Justiției propun o măsură care descalifică pentru azil acele persoane care încearcă să intre în Statele Unite fără să fi parcurs în prelabil căi legale, cum ar fi să solicite protecție într-o țară prin care au trecut, în drum către America.

Cum vrea Joe Biden să rezolve problema migrației ilegale din America
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Ministrul securității interne Mayorkas a anunțat de asemenea o nouă aplicație digitală prin care cei care doresc sa imigreze pot să se programeze pentru un interviu, la punctele de intrare în țară. Duminică, președintele Biden va face prima sa vizită la frontieră, la El Paso, în statul Texas, asta înainte de călătoria sa în Mexic. Aceste măsuri și atenția președintelui au pe fundal faptul că în fiecare zi peste 8.000 de persoane trec frontiera ilegal.

Administrația a anunțat și măsuri favorabile solicitanților de azil, și anume amnistierea a circa 30.000 de solicitanți pe lună, din Nicaragua, Haiti și Cuba, care se adaugă Venezuelei. Solicitanții pot face cerere prin telefoane celulare, dar au nevoie de un sponsor în Statele Unite și sunt supuși unor verificări. Cei care încearcă să treacă ilegal granița vor pierde dreptul de a participa în acest program.

Aceste măsuri au fost aplicate din octombrie în cazul celor din Venezuela, și asta a dus la scăderea marcată a numărului celor care încercau să intre ilegal. În încheierea alocuțiunii sale, Biden a spus că republicanii au două opțiuni, fie să continue să folosească chestiunea imigrației pentru beneficii politice, fie să ajute la rezolvarea problemei.

XS
SM
MD
LG