Linkuri accesibilitate

Cum vrea Washingtonul să rezolve problema dronelor trimise de Iran Rusiei


Dronă de proveniență iraniană într-un atac asupra capitalei ucrainene Kiev, 17 octombrie 2022.
Dronă de proveniență iraniană într-un atac asupra capitalei ucrainene Kiev, 17 octombrie 2022.

Administrația Biden încearcă să anihileze capacitatea Teheranului de a produce și a trimite drone Rusiei, folosite de Putin în războiul împotriva Ucrainei. Efortul vizează măsuri care să reducă capacitatea Iranului de a fabrica acest tip de armament, să facă mai dificil pentru Rusia să le lanseze și să le folosească și, dacă acești pași nu sunt suficienți, să ofere Ucrainei sisteme de apărare care să-i permită să le doboare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

Primul pas a fost stoparea accesului Iranului la tehnologie occidentală, după ce s-a constatat, analizând dronele doborâte, că ele au multe piese și tehnologie de proveniență americană. Forțele americane îi ajută pe ucrainieni să detecteze zonele de unde sunt lansate dronele, ceea ce nu este ușor pentru că rușii le mută tot timpul.

Statele Unite oferă Ucrainei tehnologie sofisticată pentru detectarea dronelor, pentru a mări șansele de a le doborî. Dar eforturile acestea se dovedesc la fel de dificile ca și acelea, datând de decenii, pentru oprirea programului nuclear iranian.

Teheranul folosește experiența acumulată, răspândind centrele de producție pe cuprinsul țării și apelând la tehnologie cu uz dublu, pentru a evita restricțiile impuse exporturilor către Iran. Una dintre firmele iraniene producătoare de drone, Qods Aviation se află de ani de zile pe lista celor sancționați de ONU pentru contribuția la programul nuclear militar iranian.

Ucraina are și ea drone cu care recent se crede că a atacat în interiorul Rusiei, dar temerea la Washington este că Iranul va livra Rusiei și proiectile de luptă avansate, pentru a compensa pierderile de armament ale Rusiei în Ucraina. Analiști cred că cele două țări, sancționate de Occident, au format o alianță, care este pe cale să se întărească după ce Iranul a început să livreze Rusiei aceste drone.

În condițiile în care administrația Biden a renunțat la idea reînnoirii acordului nuclear cu Iranul, Washingtonul adaugă sancțiuni împotriva Teheranului la intervale de câteva săptămâni. În încercarea de a opri Iranul, administrația Biden e în contact și cu o țară cu o lungă istorie de subminare a programului nuclear iranian, și anume Israel.

XS
SM
MD
LG