Linkuri accesibilitate

Cumpărătorul bulgar al „Moldindconbank”


„Doverie United Holding” AD va cumpăra aproape 64% din capitalul băncii de la Chișinău.

„Doverie United Holding” AD va cumpăra aproape 64% din capitalul băncii „Moldindconbank”. Comentând tranzacția Postul național de radio de la Sofia, „Orizont”, notează că ea se înscrie în recomandările Fondului Monetar Internațional de stabilizare a sistemului bancar moldovean după scandalul miliardului care a avut un puternic efect destabilizator asupră economiei republicii.

Autoritățile de la Chișinău răspund condițiilor din programul Fondului care prevăd garantarea unei transparențe mai mari în privința proprietății instituțiilor financiare și combaterea pe aceasta cale a corupției la nivel înalt.

Noul proprietar promite ridicarea calității serviciilor bancare și a gradului de competitivitate. În acest scop conducerea băncii va fi preluată de o echipă de manageri cu experiență bogată în domeniul finanțelor.

„Doverie” (în bulgară – Încredere) a făcut în 2017 pași de a achiziționa pachetul de control al băncii „Victoriabank”, dar tratativele nu s-au încheiat cu succes.

Mediile sofiote notează că dispariția în perioada 2014-2015 a echivalentului a un miliard de dolari din trei bănci comerciale moldovenești are la bază, nu în ultimul rând, și structura netransparentă a proprietății bancare în Moldova.

Scandalul secolului a dus la sistarea ajutorului financiar din partea FMI și UE, provocând un salt al inflației și deprecierea leului, notează site-ul Investor.bg.

„Doverie United Holding” AD a fost fondat în 1996. Are în componența sa 20 de companii mari din șase ramuri ale economiei în Bulgaria, România, Macedonia de Nord și Luxemburg.

Principalul acționar, Ognian Donev, a declarat azi că procedura achiziționării a „Moldindconbank” încă nu s-a încheiat. Pachetul de acțiuni este evaluat de către Deloitte&Tuche la aproximativ 44 de milioane de dolari sau 39 de milioane de euro. Activele băncii sunt de 787 milioane euro. Banca dispune de cea mai mare rețea din Moldova cu 194 de sucursale.

Publicația sofiotă „Capital” notează că în 2017 „Doverie” a pierdut concurența cu „Banca Transilvania” pentru „Victoriabank” și nu a primit, de la Banca națională a Moldovei, lumină verde pentru achiziționarea a „Agroindbank”. În 2016 „Doverie” a îmcercat să cumpere banca sofiotă „Tokuda Bank”, dar nu a obținut acordul Băncii Naționale bulgare. Capitalul holdingului depășește 200 de milioane de leva (100 de milioane de euro) iar veniturile în primele nouă luni ale 2018 sunt peste 50 de milioane euro. Valoarea acțiunilor sale a crescut cu 25% după ce a apărut informația despre posibila achiziționare a băncii moldovenești.

XS
SM
MD
LG