Linkuri accesibilitate

Cursa electorală americană și dezbaterile candidaților democrați


SUA: Rivalii democrați într-o nouă rundă de dezbateri prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00

Este puțin probabil că alegătorii și-au clarificat opțiunile ideologice, deseori explicațiile oferite cu privire la programele candidaților fiind încîlcite și neconvingătoare.

Cum se configureaza cursa electorala americana dupa cea de-a doua serie de dezbateri ale democratilor? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct


La fel ca si dezbaterile gazduite de MSNBC, cele din ultimele doua seri, au impartit candidatii democrati in doua serii de cite zece. Dar de data aceasta atacurile intre democrati au fost mai ascutite decit anterior, ele vizindu-l in special pe favorit, fostul vice-presedinte Biden, dar si pe cea declarata invingatoare, data trecuta, senatoarea de California, Kamala Harris.

Biden a facut fata mai bine decit in precedenta dezbatere, dar indoielile cu privire la vigoarea si viabilitatea sa, ramin înca.

Pe ansamblu insa, in cele doua seri, candidatii au fost mai eficace în a-si vatama adversarii din acelasi partid, decit a o face impotriva oponentului comun, presedintele Trump. Si in acest sens, Trump poate fi declarat beneficiarul confruntarii.

Dar intre candidatii democrati nu se poate spune ca vreunul a inregistrat un cistig major, de pe urma dezbaterilor. Mai ales in cea de-a doua seara este putin probabil ca alegatorii si-au clarificat optiunile ideologice, deseori explicatiile oferite cu privire la programele candidatilor fiind incilcite si neconvingatoare.

Biden a aratat mai bine decit la precedenta dezbatere, Harris mai putin bine, dar candidata care pare sa atraga din ce in ce mai multe priviri este senatoarea de Massachusetts, Elizabeth Warren, reprezentind aripa de stinga a partidului, ea fiind in prima dezbatere in aceasta saptamina.

Formatul cu cite zece candidati pe scena nu este ideal pentru ca audienta sa isi faca o idee clara cu privire la candidati. Pentru vice-presedintele Biden, exista multe dileme la aceste dezbateri, el are de aparat o cariera politica de patru decenii, care a traversat perioade foarte diferite de cea de acum. Este mult mai complicat sa te aperi cind ai fost parte din istoria legislativa si politica a acestei tari, timp de decenii, decit daca biografia ta este formata mai ales din ceea ce spui ca vrei, fara sa fi dovedit ca si poti.

Pe de alta parte insa, Biden pare optiunea cea mai solida impotriva lui Trump, tocmai datorita experientei sale si faptului ca a fost asociat cu o administratie inca foarte populara intre democrati, cea a presedintelui Obama. De asta a parut straniu ieri seara cind multi candidati au atacat tocmai acea administratie, dorind sa obtina puncte electorale impotriva lui Biden.

Pe ansamblu insa, stinga spera ca in cele din urma, dupa aceasta campanie dura si de uzura, partidul se va unii in sprijinul unuia dintre candidati. Ceea ce republicanii cu siguranta vor face.

XS
SM
MD
LG