Linkuri accesibilitate

Curse charter cu moldoveni veseli


Chisinău, patrula de poliție și mașini ale armatei, pe timp de pandemie cu coronavirus, 25 martie 2020.

Marţi seara am primit următorul mesaj pe pagina de Odnoklassniki a Europei Libere: "Bună ziua! Nu ştiţi cumva de avionul de la Paris - Chişinău, organizat de Renato Usatâi? Poate mai e posibil să nimerim, să zburăm acasă…"

Apoi am aflat că o cursă charter a adus mai mulţi moldoveni de la Paris. Am o mare nedumerire. Nu dau cu parul, dar vreau să înţeleg un lucru care mi se pare important. Vasăzică, conducătorii au interzis cursele regulate şi au declarat ritos că au grijă de noi. Numai că în locul curselor regulate au răsărit imediat, cu acordul aceloraşi conducători, curse charter care îi aduc pe moldoveni din ţările în care Covid 19 ucide zilnic oameni. Cu o asemenea cursă charter au fost aduşi deja doi ucraineni, încălcîndu-se ordinul guvernului.

Vreau să fiu înţeles corect. Guvernul trebuie să aibă grijă de moldovenii din afară. Numai că dacă îi aduce cu curse charter, guvernul ar fi trebuit să-i cazeze undeva pentru 14 zile ca să evite infectarea celor din ţară. Am văzut că în România cei veniţi sunt izolaţi în nişte hoteluri. La noi nu s-ar putea găsi nişte spaţii, bunăoară la Vadul-lui-Vodă?

În loc să le ofere moldovenilor sosiţi aceste spaţii, conducătorii îi aduc şi îi trimit să se izoleze în familiile lor. Sunt pur şi simplu nedumerit. Cum pot aceşti oameni să se izoleze în familiile lor? Să doarmă la balcon? Păi, dacă cineva dintre ei e infectat, nu se vor infecta oare şi membrii familiei? Şi cine ne garantează că toţi cei veniţi cu charteruri nu vor intra a doua zi în magazine? Premierul Chicu?

Şi iese iată ce. Guvernul îi îndeamnă pe oameni să fie responsabili, să se autoizoleze, şi în acelaşi timp îi trimite în familii pe cei veniţi din Paris şi Londra. M-a nedumerit şi încrederea, ba chiar veselia cu care unii moldoveni sosiţi cu charter se duc acasă. Chiar nu întrezăriţi nici un pericol pentru cei dragi? Aşa stînd lucrurile, optimismul meu seacă foarte repede şi mă tem că va dispărea cu desăvîrşire.

XS
SM
MD
LG