Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a dat lumină verde legii pre-vettingului


Imagine generică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00

Curtea Constituțională a respins contestația socialiștilor privitoare la înființarea unei comisii extraordinare formată din trei experți internaționali delegați de parteneri de dezvoltare și trei experți locali, împuterniciți de putere și opoziție. Această comisie ar urma să înceapă să activeze în două săptămâni și să verifice integritatea celor care vor participa la autoadministrarea justiției, mai concret a candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor.

Autorul sesizării, socialistul Vasile Bolea, s-a arătat preocupat de posibilele ingerințe în viața privată a celor supuși controlului, criteriile de evaluare fiind, din punctul lui de vedere, prea largi și neclare. Alt argument invocat de Maxim Lebedinschi, care l-a reprezentat la Înalta Curte, sunt „ingerințe ale politicului” în treburile justiției.

„Pe de o parte, tu spui că cineva nu este demn pentru o funcție de demnitate publică, pe de altă parte îl lași să exercite o funcție de demnitate publică. Care este scopul atunci al acestui pre-vetting? Doar să nu fie membru al organului de autoadministrare? Dar ce schimbă asta în esență? Rămâne judecător, să decidă soarta oamenilor sau rămâne procuror care duce persoanele sub acuzare.”

Tot Lebedinschi a reproșat guvernării că nu toate amendamentele au fost avizate de Comisia de la Veneția.

„Înțelegem că sunt probleme în justiție, dar dacă vrei să faci justiție și s-o evaluezi, nu trebuie să depășești acele principii de baze constituționale, respectiv orice intervenție sau orice ingerință necorespunzătoare a politicului în autoadministrarea sistemului judecătoresc poate să provoace dificultăți pe viitor.”

La capitolul respectarea vieții private, președinta CC Domnica Manole a spus în cadrul dezbaterilor, invocând explicațiile autorilor, că materialele folosite la evaluarea extraordinară sunt confidențiale, deci nu vor fi divulgate, comisia urmând să le distrugă ulterior.

Totodată, Curtea a lămurit situația actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care au mandate expirate. Acest CSM urmează să administreze treburile curente, până la intrarea în funcție a noilor membri, și nu va putea numi, transfera, detașa, promova, sancționa disciplinar judecătorii. Există însă și o excepție, a explicat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

„Prin administrarea treburilor curente, Curtea a avut în vedere inclusiv competența Consiliului de a oferi acordul pentru pornirea urmăririi penale. Totodată, Curtea nu a putut ignora situația unui număr mare de judecători care urmează să parcurgă procedura confirmării în funcție până la atingerea plafonului pentru limita de vârsta. În eventualitatea în care nu s-ar fi pronunțat în această privință, Curtea ar fi lăsat nerezolvată o situație cu efecte directe pentru judecarea cauzelor într-un termen rezonabil, pentru volumul crescut de lucru al judecătorilor și pentru bugetul de stat”.

Peste 50 de judecători sau circa o pătrime au mandatele neconfirmate, în legătură cu anularea unui plafon de vârstă de cinci ani ce fusese anulat printr-un amendament constituțional. Faptul că CSM este nefuncțional și cu un mandat limitat punea în pericol funcționalitatea sistemului judecătoresc, de aceea a fost necesare această intervenție, a spus Manole.

XS
SM
MD
LG