Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a României se face vinovată de restricționarea accesului la informații de interes public (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com)


„Problema lui Dragnea e propria limită, mult prea îngustă” (Andrei Cornea/„22”).

România a mai înregistrat o premieră în domeniul justiției: Curtea de Apel București a decis definitiv că pârâta Curtea Constituțională a României se face vinovată de restricționarea accesului la informații de interes public. Procesul a avut loc la sesizarea Ioanei Ene-Dogioiu de la ziare.com, care a reclamat refuzul Curții e de a furniza informații necesare în prezentarea unuia dintre dosarele lui Liviu Dragnea, așa-numitul dosar „Bombonica”. Curtea de Apel a decis că site-ul de presă a avut dreptate. Ioana Ene consemnează azi reacția stupefiantă a reprezentantei Curții Constituționale: „a fost instruită de președintele CCR, Valer Dorneanu” să susțină ideea că „ o instanță a acestei țări își depășește atribuțiile dacă analizează conduita CCR”. „Avem așadar, scrie Ioana Ene, o Curte Constituționalaă care s-a îmbolnăvit de propria putere, care legiferează prin uzurparea rolului Parlamentului, care încalcă legi și chiar Constituția, care crede că nu se supune instanțelor de judecată.Care, mai pe românește, face numai ce o taie capul, indiferent de legalitate și constituționalitate. Este probabil cel mai grav fenomen cu care se confruntă România din 1989 încoace”.

Între timp, s-ar părea că șeful majorității politice, social-democratul Liviu Dagnea, se află într-o mare dilemă: să o schimbe pe Viorica Dăncilă din postul de prim-ministru sau nu? Dacă o schimbă, (președintele țării i-a cerut demisia) trebuie să aibă cu cine. Dacă nu o schimbă, riscă tot felul de belele, cum au fost deja de când cu compromiterea vizitei premierului nipon Shinzo Abe exact când Dăncilă depunea jurământul, cu șubrezirea relației României cu Uniunea Europeană, cu episodul „ambasadei la Ierusalim“, „ca să nu mai vorbim despre problemele legate de justiție și statul de drept”. Despre toate acestea scrie Andrei Cornea în revista 22. El arată că e o regulă veche în politică: un lider de calibru are și oameni de calibru în jurul lui. Nu de același calibru, dar pe aproape. Or Liviu Dragnea nu are niciun calibru. E greu să găsești oameni cu care să lucrezi care să nu-ți fie superiori, nici măcar egali (episodul a doi prim-miniștri anteriori care și-au luat nasul la purtare i-a dovedit-o), ci inferiori, adică fideli, mai bine zis servili. Viorica Dăncilă este, spune Cornea, „zero” pentru că Liviu Dragnea este „puțin peste zero”. Mai jos nu se poate. Și la fel stau lucrurile și cu echipa guvernamentală. N-are (deci) cum rezolva „dilema”. „Problema lui Dragnea e propria limită, mult prea îngustă”.

Tot în revista 22, Rodica Culcer leagă deplasarea cu cântec a premierului Viorica Dăncilă, cu tot cu liderul PSD Liviu Dragnea, în Israel, fără mandat de la președinte, de informații mai vechi despre legăturile lui Dragnea cu Israelul. Sunt, mai întâi, consultanții israelieni care i-au asigurat victoria în decembrie 2016 și care l-au consiliat cum să-l încolțească pe președintele Klaus Iohannis fără să-l suspende. Mădălin Hodor a scris anul trecut despre legăturile dintre consilierii israelieni ai domnului Dragnea, interesele unor miliardari israelieni, unele cercuri politice din Israel și dosarele penale instrumentate de DNA. Chiar și fostul premier Victor Ponta a avertizat că Dragnea are înțelegeri de afaceri privind soarta companiilor de stat românești. Așa stând lucrurile, Rodica Culcer crede că „Iohannis este, în acest moment, ultima redută instituțională care rezistă haitei de lupi conduse de Liviu Dragnea și conectată la rețelele kleptocrației universale”.

XS
SM
MD
LG