Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe Ilan Șor


Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor susține o conferință de presă de la distanță, decembrie 2022.
Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor susține o conferință de presă de la distanță, decembrie 2022.

Anunțul despre decizia magistraților de la Curtea de Apel Chișinău a fost făcut de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, care a mai precizat în postarea de pe Facebook că „bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului - 5 miliarde de lei”.

„Decizia de astăzi a Curții de Apel Chișinău este ilegală, a fost luată sub presiune și cu încălcarea tuturor prevederilor legale”, a comentat Ilan Șor, adăugând că aceasta va fi anulată „a doua zi după schimbarea actualului regim”.

Liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor a calificat decizia instanței drept răzbunare pentru mișcarea protestatară pe care o conduce. Din toamna anului trecut, Partidul Șor organizează cu regularitate manifestații antiguvernamentale la Chișinău, următorul protest fiind anunțat pentru data de 7 mai.

Iulian Balan, avocatul lui Șor, a declarat Europei Libere că va contesta decizia în instanța superioară.

Condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în prima instanță, în 2017, pentru rolul său în devalizarea băncilor, fostul șef al Băncii de Economii spune că este nevinovat. În ciuda condamnării, Șor fost ales deputat, în 2019, dar a fugit din R. Moldova, după alungarea de la putere a aliatului său democrat Vlad Plahotniuc în același an. A fost reales deputat în 2021, după o campanie de la distanță, exclusiv online. În prezent, acesta s-ar afla în Israel.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu a salutat decizia Curții de Apel, precizând că „doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate.”

În octombrie anul trecut, Ministerul de Finanțe al Statelor Unite (Departamentul Trezoreriei) a impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

Ulterior, autoritățile moldovene au cerut, în repetate rânduri, partenerilor externi să impună sancțiuni împotriva fugarilor de justiția moldovenească.

XS
SM
MD
LG