Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a Olandei confirmă decizia de restituire a artefactelor din aur din Crimeea către Ucraina


Coif scitic de aur din secolul IV î.Hr. din expoziția „Crimeea - Aurul și secretele Mării Negre”, la muzeul istoric Allard Pierson din Amsterdam, vineri, 4 aprilie 2014.

Curtea Supremă olandeză a confirmat joi 8 iunie deciziile instanțelor inferioare care au dispus returnarea artefactelor antice din aur din Crimeea către Ucraina, marcând sfârșitul unui lung proces juridic.

Artefactele fuseseră expuse la Muzeul Allard Pierson din Olanda când Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar Ucraina și muzeele din Crimeea au cerut returnarea lor.

„Această decizie pune capăt disputei. Muzeul Allard Pierson trebuie să returneze aceste comori artistice statului ucrainean, și nu muzeelor din Crimeea”, se arată în hotărâre.

Piesele, printre care se numără un coif scitic din aur masiv și un ornament de aur pentru gât, fiecare cântărind peste 1 kg, au fost împrumutate de muzeul din Amsterdam.

ONU, Uniunea Europeană și Olanda recunosc „integritatea teritorială” a Ucrainei în granițele sale de dinainte de 2014. Instanțele inferioare din Olanda au constatat în 2016 și 2021 că piesele ar trebui să fie returnate Ucrainei.

Decizia Curții de Apel din 2021 a menționat că, în conformitate cu legislația ucraineană, artefactele vor fi păstrate la Muzeul Național de Istorie din Kiev „până când situația din Crimeea se va stabiliza”.

Decizia din 2021 „a găsit un echilibru corect între încălcarea drepturilor muzeelor și interesele statului ucrainean de a-și proteja patrimoniul cultural”, a declarat vineri, 9 iunie, Curtea Supremă olandeză.

XS
SM
MD
LG