Linkuri accesibilitate

Cutremure în Japonia: 30 de morți și mii de clădiri distruse


Orașul Suzu, prefectura Ishikawa, pe 2 ianuarie 2024, la o zi după ce regiunea Noto din prefectura Ishikawa a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,5. (Foto: JIJI PRESS / AFP)
Orașul Suzu, prefectura Ishikawa, pe 2 ianuarie 2024, la o zi după ce regiunea Noto din prefectura Ishikawa a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,5. (Foto: JIJI PRESS / AFP)

O serie de cutremure puternice au lovit vestul Japoniei, provocând moartea a cel puțin 30 de persoane și deteriorând mii de clădiri, vehicule și ambarcațiuni.

Autoritățile au avertizat marți populația din unele zone să nu revină în case pentru că există riscul unor noi cutremure de mare intensitate.

Replicile au continuat să zguduie localitățile din prefectura Ishikawa și zonele învecinate, la o zi după ce un seism cu magnitudinea 7,6 a lovit zona luni după-amiază. Japonia este frecvent lovită de cutremure din cauza poziției sale de-a lungul "inelului de foc”, un arc de vulcani și falii tectonice în bazinul Pacificului. În ultima zi, țara a fost lovită de aproximativ o sută de replici.

Casă din lemn în orașul Shika, prefectura Ishikawa, pe 2 ianuarie 2024 (foto: Kazuhiro NOGI / AFP)
Casă din lemn în orașul Shika, prefectura Ishikawa, pe 2 ianuarie 2024 (foto: Kazuhiro NOGI / AFP)

Apa, energia electrică și serviciile de telefonie mobilă sunt încă întrerupte în unele zone. Armata japoneză a trimis o mie de soldați în zonele calamitate pentru a se alătura eforturilor de salvare, a declarat marți premierul Fumio Kishida, conform agenției Associated Press. „Salvarea de vieți este prioritatea noastră și ducem o bătălie împotriva timpului”, a spus el. „Este esențial ca oamenii blocați în case să fie salvați imediat”.

În timp ce făcea aceste declarații, un alt seism cu magnitudine preliminară de 5,6 a zguduit zona Ishikawa.

Autoritățile de reglementare în domeniul nuclear spun că centralele nucleare din regiune funcționau normal. Un cutremur major și un tsunami în martie 2011 au provocat topirea a trei reactoare și eliberarea unor cantități mari de radiații la o centrală nucleară Fukushima, din nord-estul Japoniei.

În imaginile video de la fața locului se văd cvartale întregi de case distruse. Unele structuri din lemn au fost culcate la pământ, iar mașini au fost răsturnate. Nave pe jumătate scufundate plutesc în golfurile inundate de valurile tsunami, care au lăsat în urmă țărmuri pline de noroi. Pompierii au reușit să stingă un incendiu de mari proporții izbucnit în orașul Wajima.

Luni, Agenția Meteorologică Japoneză emisese o alertă de tsunami majoră pentru Ishikawa și avertismente de tsunami de nivel inferior sau recomandări de prudență pentru restul coastei vestice a insulei principale a Japoniei, Honshu, precum și pentru insula nordică Hokkaido.

Avertizarea a fost retrogradată câteva ore mai târziu, iar toate avertizările de tsunami au fost suspendate în dimineața zilei de marți. În unele zone valurile au ajuns la peste un metru.

Persoanele evacuate din casele lor s-au înghesuit în săli de spectacole, școli și centre comunitare. Trenurile de mare viteză din regiune au fost oprite, dar serviciul a fost în mare parte restabilit până marți după-amiază. Secțiuni de autostrăzi au fost închise. Meteorologii au prognozat ploi, declanșând îngrijorări cu privire la clădirile și infrastructura deja prăbușite.

În regiunea afectată de seism se află zone turistice renumite pentru lacurile pitorești și ateliere de obiecte de artizanat tradiționale, alături de locuri desemnate ca fiind de patrimoniu cultural.

XS
SM
MD
LG