Au și cărțile soarta lor, mai ales în vremuri de pandemie. Multă vreme bibliotecile și librăriile au fost închise, viața editurilor a fost pe muchie de cuțit. Și nici acum, la un an și mai bine după declanșarea pandemiei, cărțile nu se simt prea bine.
Am fost să le vedem la ele acasă, în bibliotecă.
Trei zile stau în carantină cărțile returnate de cititori. Unele mai sunt și puțin stropite cu soluție dezinfectantă, între timp. Așa se întâmplă la biblioteca Târgoviște din sectorul Buiucani al Chișinăului, filială a Bibliotecii municipale Bogdan Petriceicu Hașdeu. Cărțile întoarse stau în izolare la intrarea în bibliotecă în patru cutii de plastic transparent închise cu capac.
Liliana Juc, șefa filialei, spune că atât angajații, cât și cititorii s-au conformat noilor restricții: masca obligatorie, dezinfectantul, păstrarea distanței, măsuratul temperaturii.
Nici un cititor nu mai are acces la rafturile de cărți și nici în bibliotecă, decât în spațiul special amenajat la intrare. Despre vizitatorii care citeau pe băncile dintre rafturile cu cărți sau vorbeau în șoaptă se amintește cu nostalgie. Comunicarea cu cititorii se încearcă a menține prin intermediul internetului. Tot online sunt organizate și unele evenimente, cum ar fi lecturile audio, atelierele cu idei creative.
Restricțiile nu-i sperie pe cititori, spune Liliana Juc. Consideră că în continuare sunt mulți, de toate vârstele, dar cei mai activi rămân a fi copiii.
Accesul este restricționat din iunie 2020, după ce, anterior, aproape patru luni bibliotecile au fost închise cititorilor, iar bibliotecarii au lucrat de la distanță, timp în care au digitalizat o parte din cărți și au regândit activitățile obișnuite și relația cu cititorii.