Linkuri accesibilitate

Către un blocaj instituțional (în România)


Președinteșle României, Klau Iohannis și liderul PNL, Ludovic Orban, desemnat să conducă noul guvern, București, 15 octombrie 2019
Președinteșle României, Klau Iohannis și liderul PNL, Ludovic Orban, desemnat să conducă noul guvern, București, 15 octombrie 2019

Jurnalul de corespondent, semnat de la Iași de profesorul Alexanndru Călinescu.

La o săptămână de la votul din Parlament care a demis guvernul Dăncilă, situația este foarte departe de a se limpezi. Sigur, primii pași, previzibili, au fost făcuți, președintele Iohannis l-a însărcinat pe liberalul Ludovic Orban cu formarea unui nou guvern însă șansele de reușită ale acestuia sunt sub semnul întrebării.

Către un blocaj instituțional - jurnal de corespondent de la Iași
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct


Toată opoziția a votat, joia trecută, moțiunea de cenzură dar astăzi partidele implicate nu mai izbutesc să se armonizeze. Fiecare partid vine cu pretențiile sale, fiecare pune condiții, fiecare ține să se delimiteze față de o declarație sau alta a liberalilor.

Ca să nu rămână mai prejos, partidul guvernului demis, Partidul social-democrat, aduce o contribuție majoră la confuzia generală. Imediat după moțiune, liderii PSD au declarat că este foarte bine să fii în opoziție, că își vor asuma acest statut și că îi vor lăsa pe liberali să guverneze. După nici trei zile discursul pesedist s-a schimbat radical: nu vom acorda votul guvernului Orban, a spus premierul demis Dăncilă, nu vom da girul unui guvern care vrea răul românilor, care vrea să-i sărăcească și să-i umilească. Ideea că doar o guvernare de stânga aduce prosperitate a fost reluată și de fostul premier Victor Ponta. O idee destul de bizară dacă ne gândim că statele occidentale dezvoltate au cunoscut, în repetate rânduri, guverne de dreapta care au fost benefice pentru nivelul de trai al populației. Dar, desigur, unii preferă clișeele în locul unei analize serioase. Așadar, social-democrații vor pune bețe în roate guvernului liberal, Viorica Dăncilă neascunzându-și satisfacția că îi răspunde, crede ea, cu aceeași monedă președintelui Iohannis. Dacă Victor Ponta, cu partidul său PRO România, se asociază manevrelor lui Dăncilă, atunci criza guvernamentală se va prelungi iar guvernul Dăncilă va rămâne interimar mult și bine (mă rog, nu e deloc bine dar așa se spune), teoretic chiar până la alegerile parlamentare din decembrie 2020 !

În mod paradoxal, demiterea Vioricăi Dăncilă a reinventat-o ca principal contracandidat al lui Iohannis. Bine sfătuită, fostul prim-ministru are acum un câmp larg pe care să se desfășoare, pozând în victimă dar și în apărătoare a drepturilor celor mulți. Se mai gândește cineva, în această perioadă a confruntărilor electorale, că țara are nevoie de un guvern de tranziție care să asigure funcționarea instituțiilor statului ? Văzând ce se întâmplă acum pe scena politică răspunsul este, fără ezitare, negativ.

Previous Next

XS
SM
MD
LG