Linkuri accesibilitate

„Dacă dispar, înseamnă că m-au omorât”: Un activist rus acuzat că a „discreditat” armata a dispărut


În cadrul protestelor sale față de război, Aihal Ammosov a aprins lumânări la un memorial care comemora Kievul ca „oraș erou” în Al II-lea Război Mondial și a organizat un pichet cu o pancartă pe care se vedea un sicriu deasupra căruia scria: „Mirele a sosit”
În cadrul protestelor sale față de război, Aihal Ammosov a aprins lumânări la un memorial care comemora Kievul ca „oraș erou” în Al II-lea Război Mondial și a organizat un pichet cu o pancartă pe care se vedea un sicriu deasupra căruia scria: „Mirele a sosit”

Un activist anti-război din orașul Iakuțk, în estul Siberiei, care este acuzat de „discreditarea armatei ruse”, a dispărut de mai bine de o săptămână - iar prietenii săi se tem pentru siguranța lui.

Pe 10 decembrie, activistul și muzicianul punk rus Aihal Ammosov a postat pe Instagram o fotografie în care cere eliberarea unui șaman din Iacuția internat într-o clinică psihiatrică după ce a organizat proteste intens mediatizate împotriva președintelui Vladimir Putin.

Ammosov, al cărui nume real este Igor Ivanov, ar fi trebuit să apară în fața instanței din orașul Iakuțk, din estul Siberiei, trei zile mai târziu, pentru a fi acuzat de „discreditarea" armatei ruse - acuzații care ar putea duce la o pedeapsă de cinci ani de închisoare în cazul în care ar fi fost condamnat.

Însă Ammosov, în vârstă de 30 de ani, nu a ajuns la tribunal. Iar prietenii și colegii săi activiști spun că a dispărut, deși se pregătea să participe la audierea din 13 decembrie.

„Da, se ducea la tribunal”, a declarat Kiundel Ottuiev, colegul lui Ammosov, pentru emisiunea Siberia.Realities de la RFE/RL. „L-am întrebat în toamnă dacă vrea să părăsească țara; a refuzat. Mulți l-au sfătuit să fugă; el a refuzat întotdeauna. El a spus: Nu sunt un laș și voi merge până la capăt. A scris că nu se teme de închisoare”.

Asociații lui Ammoșov spun că se tem pentru siguranța sa și că, cu puțin timp înainte de a nu mai da niciun semn de viață, la o zi după postarea sa de pe Instagram din 10 decembrie - ultima sa postare de până acum -, a avertizat pe rețelele de socializare că ar putea dispărea.

„În ceea ce privește amenințările [recente] la adresa lui Aikhal, nu știu, sincer vorbind, nimic”, a declarat Ottuyev pentru Siberia.Realities. „Nu am nici cea mai mică idee unde ar putea fi.... Poate că l-au ucis deja sau îl țin într-un subsol și îl torturează”.

Se crede că sute de mii de ruși au fugit din țară de când Putin a lansat o invazie neprovocată a Ucrainei în februarie, atât din cauza mediului politic tot mai represiv, cât și pentru a evita recrutarea.

Însă Ottuyev a declarat că este puțin probabil ca Ammosov să fi fugit din țară.

"El însuși a scris pe rețelele de socializare: 'Dacă dispar, înseamnă că m-au ucis'", a spus Ottuyev.

RFE/RL nu a reușit să localizeze această presupusă postare pe rețelele de socializare, deși un alt asociat contactat de un reporter a declarat că a văzut o postare recentă pe Instagram Stories a lui Ammosov care indica faptul că ar putea dispărea. Asociatul a spus că a uitat să facă o captură de ecran a postării, care nu mai este disponibilă.

'Punkist din Iakuția împotriva războiului'

Audierea din 13 decembrie la care Ammosov urma să apară în instanță viza acuzațiile penale în urma arestării sale din august pentru că ar fi încercat să arboreze un banner în Iakuțk pe care scria: „Punkist din Iakuția împotriva războiului”

În conformitate cu o lege semnată de Putin la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, el ar putea fi condamnat la până la trei ani de închisoare pentru „acțiuni publice” care ar avea ca scop „discreditarea” forțelor armate ruse.

Lider al unui grup punk numit Crispy Newspaper, Ammosov a fost condamnat anterior de două ori pentru „huliganism” pentru că a scris graffiti împotriva războiului.

Într-un interviu acordat Siberia.Realities în luna mai, el a declarat că, în urma reținerii sale, a fost ținut la izolare cinci zile și amenințat cu un electroșocuri electrice și pistolul.

„Au încercat să mă distrugă psihic”, a spus el.

Un miting împotriva mobilizării în Iakuția, în septembrie.
Un miting împotriva mobilizării în Iakuția, în septembrie.

Ammosov a mai spus pentru Siberia.Realities că a început să întreprindă proteste subversive și în secret împotriva războiului după ce Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie.

„Am renunțat chiar și la slujba mea... pentru a lupta împotriva războiului cu normă întreagă”, a spus el. „M-au căutat timp de vreo două luni. M-am ascuns, stăteam în fiecare noapte în alt loc”.

În cadrul protestelor sale de gherilă împotriva războiului, Ammosov a aprins lumânări la un memorial care comemorează Kievul ca „oraș-erou” în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a demonstra solidaritate cu Ucraina, și a organizat o pichetare cu o pancartă în care apărea un sicriu și o legendă pe care scria: „Mirele a sosit”.

„Ceea ce este înfricoșător este că aceste capete de acuzare împotriva mea sunt folosite pentru a închide gura tuturor celor care sunt pentru pace”, a declarat Ammosov pentru Siberia.realități în luna mai. „Ei prind oameni ca mine și toată lumea din Iakuțk se sperie. Suntem prea departe de Moscova și Sankt Petersburg. Nu există protecție aici.... Practic, nu există deloc apărători ai drepturilor omului".

Adaptat din limba rusă de Carl Schreck de la RFE/RL, care a contribuit la realizarea reportajului.

XS
SM
MD
LG