Linkuri accesibilitate

„Dacă nu va fi suficientă presiunea internaţională, atunci va trebui să scoatem oamenii în stradă“ (Interviu Maia Sandu/Adevărul)


De ce l-a susținut Bucureștiu pe Plahotniuc și regimul său? (Sorin Ioniță/ziare com).

În ziarul Adevărul, secțiunea bloguri, Marius Diaconescu publică un interviu acordat în exclusivitate de Maia Sandu, prim-ministru al Republicii Moldova, și care este, probabil, chiar primul interviu acordat presei din România luni 10 iunie. Detaliind locul pe care România îl ocupă în programul său de guvernare, Maia Sandu amintește susținerea primită de la România pentru integrare europeană și spune că mizează pe o dezvoltare a relațiilor economice. Multe proiecte importante sunt lăsate de izbeliște și trebuie reluate. Pomenește gazoductul Iași-Ungheni, interconectarea energetică, o autostradă, care ar uni Chişinăul de cele mai importante oraşe ale României ș.a.m.d. Noul premier de la Chișinău declară: „Acest guvern pe care îl conduc este unul proeuropean, chiar dacă a fost votat inclusiv cu voturile socialiştilor. Toate angajamentele noastre rămân aceleaşi. Acordul de Asociere stă la baza activităţii programului guvernului. Oficialii europeni şi-au exprimat deja sprijinul pentru acest guvern, pentru că ei ştiu care sunt intenţiile noastre şi au toată certitudinea că noi vom continua parcursul european”.

Maia Sandu admite că există riscuri, dar care au fost asumate, „pentru că, spune ea, nu se mai putea tolera regimul Plahotniuc, un regim total antidemocratic, care a anulat alegeri, care a schimbat sistemul electoral şi a terorizat oamenii, indiferent dacă vorbim de primari, funcţionari publici, oameni de afaceri. Care se face vinovat de scheme de corupţie, cum nu s-a mai auzit în Republica Moldova. (...) Noi ne-am asumat acest risc ca să încercăm să dezoligarhizăm ţara şi, evident, să mergem la cetăţeni şi să încercăm să îi convingem cu nişte alegeri libere şi corecte că totuşi modelul european de dezvoltare este cel mai potrivit”.

Răspunzând întrebărilor lui Marius Diaconescu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate neagă ferm că ar fi discutat cu Dmitri Kozak un plan de federalizare, ba chiar spune că i-a notificat clar că nu va accepta așa ceva. Conștientă de contextul fluid, adaugă: „Dacă nu va fi suficientă presiunea internaţională, recunoaşterea internaţională a guvernului nostru, atunci va trebui să scoatem oamenii în stradă.“

De ce au recunoscut așa de târziu autoritățile de la București noul guvern din Republica Moldova? Cristian Preda, europarlamentar, își spune părerea consultat de Magda Grădinaru, pentru ziare.com. Preda crede că atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și președintele Klaus Iohannis refuză de mai multă vreme să colaboreze cu Maia Sandu. Așa se face că aceasta nu a fost niciodată invitată la Cotroceni. „Poate ca Iohannis ii dă măcar acum un telefon Maiei și o invita la București. Ar fi păcat să facă Dancilă acest gest, mai ales că partidul ei e înfrățit cu Partidul Democrat al lui Plahotniuc”.

Ziare.com preia și declarațiile analistului Sorin Ioniță. „Bucureștiul a susținut ani de zile acest regim. L-a susținut personal pe Plahotniuc, care este o invenție a structurilor de la București. El a fost inventat ca mare om în Moldova fiind numit în consiliul Petrom, fiind reprezentant al Petrom, compania 100% de stat, în 2001, sub Guvernul Năstase, PSD, înainte de privatizarea Petrom. […] În ceea ce-l privește pe dl Iohannis, cred că poate fi vorba și de o mare nepricepere personală pe acest subiect complet abandonat în mandatul său”.

XS
SM
MD
LG