Linkuri accesibilitate

„Dacă toți vor sta acasă, atunci rezultatul [alegerilor] nu va mai putea fi schimbat” (Victor Ciobanu/Cotidianul)


Cine „construieşte” bugetul electoral al Partidului Şor (Ziarul de Gardă).

Adevărul.md publică un comentariu al lui Igor Dodon de pe facebook despre întrevederea sa de sâmbătă la München cu Elmar Brock, europarlamentar german. L-ar fi asigurat că nu se va atinge de Acordul de asociere după alegerile parlamentare. „Am remarcat că Uniunea Europeană este pentru Moldova un partener strategic firesc. Am subliniat că realizarea Acordului de Asociere RM - UE este o oportunitate pentru promovarea pe intern a reformelor necesare… Am exprimat certitudinea că după alegerile parlamentare, implementarea documentelor semnate cu UE va continua”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Tot la München, Dodon s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, pe care a ţinut să-l liniştească în privinţa afirmaţiilor Guvernului Republicii Moldova cu privire la cei doi piloţi moldoveni: „trebuie examinate prin prisma campaniei electorale”, i-ar fi spus Dodon lui Lavrov, potrivit propriului comentariu de pe pagina sa de Facebook.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Cine „construieşte” bugetul electoral al Partidului Şor, este titlul unui articol din zdg.md care îşi anunţă cititorii că una dintre cele mai generoase investiții în bugetul electoral al partidului - 1,3 milioane de lei - a făcut-o Vladimir Tonu, proprietarul companiei de construcții „Exfactor-Grup”. Despre această companie, ziarul a aflat că e una dintre cele mai active întreprinderi de construcţii de pe piaţa imobiliară din R. Moldova, este compania care ridică un hotel cu 12 niveluri în curtea fostului conac urban „Râşcanu-Derojinschi” din centrul Chişinăului şi e cea care a desfăşurat lucrările de construcţie şi modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, a construit parcarea multietajată de acolo, dar şi cea de-a doua pistă a aeroportului. În septembrie 2018, firma lui Vladimir Tonu a înregistrat la ASP dreptul de posesie asupra hotelului „Cosmos”. Donații importante pentru acest partid a făcut și Ilona Șor, despre care presa a scris că ar fi mama vitregă a lui Ilan Şor, care a donat 340 de mii de lei drept persoană fizică și 695 de mii de lei prin intermediul firmei „D.F.N” SRL. 695 de mii de lei a donat și compania SA „Concept imobil”, condusă de Alexandr Baranov. „Vent Sistem Companie”, condusă de Victor Cornilov, a donat Partidului „Șor” 400 de mii de lei, iar „Laslux” SC SRL, condusă de Igor Andrianov, 300 de mii de lei. Dumitru Chitoroagă, directorul canalului tv „Televiziunea Centrală” și candidatul Partidul „Șor” pe circumscripția nr. 25, a donat 340 de mii de lei.

Și totuși, trebuie să mergem la aceste alegeri, scrie Victor Ciobanu în cotidianul.md. El porneşte de la ideea că campania electorală e murdară şi fraudată în mare măsură, oricum însă îndeamnă cetăţenii să iasă la vot, întrucât există o necunoscută şi anume peste 50% de indeciși. „Dacă ei toți vor sta acasă, atunci rezultatul nu mai poate fi schimbat.”

Mold-street.md scrie despre „bomba tarifelor ce poate exploda imediat după alegeri”. Se au în vedere tarifele la gazele naturale, care ar putea creşte semnificativ după alegeri la părerea publicaţiei întrucât preţul de import s-a majorat pe parcursul anului 2018 cu circa o treime – de la 215 dolari pentru mia de metri cubi la 283 de dolari. În calculul tarifului mediu pentru tot anul 2018, însă, a intrat un preţ mediu de doar 178 dolari m ia de metri cubi, mai precizează publicaţia. Devierea financiară e de 700 de milioane.

XS
SM
MD
LG