Linkuri accesibilitate

Despre utilitatea unui înger rău: Stalin și Kamo vs. Putin și Ramzan Kadîrov


Președintele rus Vladimir Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov
Președintele rus Vladimir Putin și liderul cecen Ramzan Kadîrov

În fascinanta carte a lui Simon Seabag Montefiore Tânărul Stalin, scrisă după o impresionantă muncă în arhivele georgiene, un personaj șochează și îl urmărește după aceea pe cititor: Kamo, asasinul georgian psihopat care îl însoțea pe Stalin ca o umbră.

Dan Alexe, Jurnal de corespondent, Bruxelles, 25 februarie 2019
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct


Stalin era el însuși un criminal la propriu, un fost gangster, care omorâse și atacase bănci, în perioada prerevoluționară, cu binecuvântarea lui Lenin aflat în exil. Cu toate astea, Stalin ar putea fi considerat un model de normalitate în comparație cu devotatul lui prieten Kamo.

Kamo e știut ca fiind cel care, cel puțin o dată, cum scrie Montefiore, a smuls inima din pieptul unei victime, iar pe Stalin îl implora: "Lasă-mă să-i omor pentru tine!"

Ca să-și protejeze camarazii, până la revoluție Kamo a petrecut câțiva ani într-una din celulele unui spital psihiatric, mimând nebunia "cum numai un nebun o poate face".

Demența, răutatea și cruzimea fără margini ale acelui Kamo, asasinul georgian care îl însoțea în permanență pe Stalin, fără a deține vreo funcție în partid, este unul din secretele ascensiunii fulgerătoare a lui Stalin după moartea lui Lenin. La o reuniune a politbiroului, era suficient ca Stalin să vină însoțit de Kamo, sau ca ceilalți tovarăși să știe că afară așteaptă Kamo, pentru ca nimeni să nu-l contrazică pe Stalin. Totul în marginea legalității, desigur, chiar și a celei bolșevice.

Într-o astfel de structură în care fiecare se teme de ceilalți, este suficient ca unul din membrii influenți să aibă un acolit iresponsabil, cunoscut pentru violența nemăsurată. O asemenea amenințare insidioasă și brutală, permanentă, devine mai eficace decât controlul asupra serviciilor secrete, care pot avea tendința supărătoare să mențină o urmă de legalitate în acțiuni.

Abia printr-o asemenea anecdotă putem înțelege rolul important pe care îl joacă, în piramida puterii a lui Putin, înspăimântătorul Ramzan Kadîrov, sângerosul președinte al Ceceniei, pe care Putin îl protejează fără rezerve și care, la rândul lui, anunță de câte ori poate, că e gata să moară pentru Putin.

Kadîrov, cel care a instaurat un regim feroce în Cecenia, unde ucide și torturează pe oricine i se împotrivește, întreține chiar o menajerie de animale sălbatice, printre care un tigru căruia se zvonește că i-ar fi dat în câteva rânduri câte un dușman capturat.

În ajunul comemorării a patru ani de la asasinarea, pe 27 ianuarie 2015, a opozantului Boris Nemțov, împușcat de niște ceceni chiar sub zidurile Kremlinului, e util să ne amintim că puterea lui Putin se bazează, în bună parte, pe amenințarea permanentă cu moartea violentă.

Corolarul paradoxal este că Cecenia actuală are elemente ale independenței mult mai largi decât cele care au dus la două războaie nimicitoare duse de Moscova împotriva micii republici din Caucaz. Groznîi a fost bombardat de două ori și s-a trecut prin aproape un deceniu de război, cu zeci de mii de morți, toate acestea pentru a se ajunge la regimul lui Ramzan Kadîrov, care a legalizat poligamia, ceea ce înseamnă că, dat fiind că Cecenia este încă membru de facto al Federației, în mod tehnic poligamia este astăzi legală în Rusia!

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG