Linkuri accesibilitate

Dan Alexe: „Ne putem aștepta ca R.Moldova să primească oficial statutul de candidat la UE”


Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles.
Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles.

Dan Alexe: „Ne putem aștepta ca Republica Moldova să primească oficial statutul de candidat la UE”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:48 0:00

În acest moment, este greu de imaginat că cineva dintre liderii europeni s-ar împotrivi, la summit-ul UE, acordării statutului de țări candidate pentru aderare Ucrainei și Republicii Moldova, apreciază, într-un interviu, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe.

„Ar fi fără precedent”, menționează el, ca așa ceva să se întâmple în ultimul moment, după ce textul declarației finale a șefilor de stat și guverne din UE a ajuns la dispoziția presei. Text în care se spune univoc: „Consiliul European a decis să acorde statutul de țară-candidat Ucrainei și Republicii Moldova”.

„Deci ne putem aștepta ca, într-adevăr, la acest summit, de joi și vineri, de la Bruxelles, să se anunțe oficial că Republica Moldova primește oficial statutul de candidat la UE”, conchide corespondentul Europei Libere.

Dar s-a mai întâmplat cumva ca liderii UE să nu ajungă la unanimitate și să nu ia în considerație recomandările Comisiei Europene atunci când este vorba de acordarea statutului de țară candidat? Precedente sigur că au fost, însă opoziția vreunui stat față de acordarea statutului de candidat unei alte țări a fost exprimată ferm înaintea de redactarea unui document cum este cel care va fi prezentat șefilor de stat acum la Bruxelles la acest summit, precizează Dan Alexe.

Cu privire la modul în care se desfășoară, în mod obișnuit, summit-ul UE de acum, corespondentul nostru mai precizează că „negocierile, dezbaterile în cadrul acestui summit, ca și în cazul tuturor, sunt secrete. Niciodată nu s-a întâmpla ca vreun jurnalist să aibă acces în sală sau în apropierea sălii unde sunt în ședință șefii de stat și de guvern...”.

Potrivit lui, acordarea statutului de țară candidat Moldovei și Ucrainei este pe listă pentru ziua de joi, 23 iunie, după care negocierile continuă și în ziua următoare, vineri, când se ajunge la semnarea declarației finale.

Iar semnarea declarației și încheierea oficială a summit-ului vor fi abia vineri în timpul zilei, astfel încât consfințirea oficială cu semnătură va fi atunci, chiar dacă joi seara se va anunța că cei 27 au căzut de acord.

XS
SM
MD
LG