Încă de joia trecută, 12 martie, Parlamentul danez a aprobat legea prin care se impun starea excepțională pentru a permite autorităților să încerce să limiteze răspândirea epidemiei de coronavirus. Statul are dreptul să impune testarea, tratarea dar respectarea carantinei, cu ajutorul poliției. Dar, tipic pentru un stat cu o puternică tradiție democrată, la sfârșitul lunii martie, legea iese automat din vigoare, dacă nu este prelungită, tot prin votul majorității parlamentare.
Până joi, 19 martie, în Danemarca erau peste o mie de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus.
Alexandru Bordian a stat de vorbă cu Sergiu Vatamaniuc, moldovean stabilit în Danemarca și care lucrează în domeniul alimentației publice, la Horsens.
Radio Europa Liberă: Ce fac moldovenii din Danemarca pe timp de coronavirus?
Sergiu Vatamaniuc: La fel ca și ceilalți emigranți, moldovenii din Danemarca împreună cu societatea daneză au început sa ia atitudine și să lupte cu această pandemie. Dacă acum câteva zile lucrurile erau tratate cu mai puțină seriozitate de către majoritatea oamenilor, astăzi putem observa o stare de tensiune și de precauție excesivă.
Radio Europa Liberă: Există unitate în diasporă? Se ajută moldovenii între ei?
Sergiu Vatamaniuc: Diaspora moldovenilor în Danemarca nu este una imensă. Nu există centre comunitare sau asociații. În schimb, în fiecare regiune a țării, putem găsi grupuri mai mici sau mai mari de moldoveni. Vreau să spun că moldovenii se ajută între ei, dar trebuie să ai noroc să găsești oameni solidari pe timp de pandemie.
Radio Europa Liberă: Dar dumneavoastră ce faceți în aceste zile? Stați acasă?
Sergiu Vatamaniuc: În aceste zile merg la serviciu. Lucrez în domeniul industriei alimentare. Guvernul danez a instituit stare de urgență și doar magazinele, farmaciile și stațiile peco sunt deschise. Am o perioadă intensă la locul de muncă. În ultimele zile, când revin de la muncă, străzile pustii îmi amintesc de scene din filme despre ultimii oameni de pe planetă. În trecut oamenii se deprindeau cu războiele lungi, acum vor fi nevoiți să se obișnuiască cu epidemiile și carantinele.
Radio Europa Liberă: În ultimele săptămâni ați avut tentația să vă întoarceți în Moldova?
Sergiu Vatamaniuc: Nici o clipă nu am admis așa ceva. Aveam programată o vacanță în perioada sărbatorilor de Paști, dar am renunțat. M-am resemant cu această situație. Mulți moldoveni revenind acasă din țările europene și-au băgat rudele într-o situație de risc. De aceea mai bine rămân pe loc, cu mâinile spălate și cu conștiința împăcată.
Radio Europa Liberă: Ce măsuri a luat statul danez în combarea coronavirusului?
Sergiu Vatamaniuc: Danemarca a instaurat stare de urgență. Cu excepția cetățenilor danezi sau a celor care au reședința aici, accesul în țară este interzis până pe 31 martie. Excepție mai fac, bineînțeles, bunurile de larg consum. În adresările lor către națiune, premierul și regina au pus accentele pe izolarea cetățenilor. Parlamentul danez a votat o lege prin care au stabilit o serie de măsuri cu privire la COVID-19. Au fost închise toate instituțiile de învățământ, rețelele de restaurante, saloanele de frumusețe, sălile de sport, muzeele și bibliotecile. Premierul Mette Frederiksen a îndemnat la unitate și la importanța respectării regulilor impuse. Oamenii sunt încurajați să respecte distanța atunci când se află pe stradă sau la cumpărături. Să se spele frecvent pe mâini. Ieșirile din casă să fie motivate.
Radio Europa Liberă: Ce părere aveți despre măsurile anti-epidemice ale guvernului din Republica Moldova?
Sergiu Vatamaniuc: Instaurarea stării de urgență a fost o măsură bună. Chiar dacă mulți susțin contrariul. M-a întristat profund faptul că au avut loc alegeri pe circumscripția Hâncești. O zonă care avea în interiorul ei mici focare de epidemie. Oamenii trebuie informați constant și prin toate mijloacele. Presa trebuie să lucreze pentru binele oamenilor.
Radio Europa Liberă: Aveți rude în alte țări europene? Care e situația lor?
Sergiu Vatamaniuc: Situația este tensionantă pretutindeni. Am rude în Italia și mi-au spus că și la ei magazinele sunt goale și au aceleași strazi pustii. E neplăcut, dar ce minunat că există internetul și putem sta de vorbă cu părinții și frații noștri din alte țări.
Radio Europa Liberă: Ce gânduri aveți pentru viitor?
Sergiu Vatamaniuc: Sentimentele care mă încearcă sunt noi și stranii. Traiesc într-o stare de incertitudine, dar cu speranța că lucrurile se vor remedia. Suntem amenințați de o mare recesiune care poate aduce situații mai neplăcute decât coronavirusul. Am speranța că acest episod o să ne fie o lecție bună, una înțeleasă de întrega omenire, iar data viitoare să fim pregătiți. Colacul de salvare de-acum suntem noi, cei care stăm acasă. Soluțiile sunt simple, trebuie doar să avem răbdare: o săptămână, o lună, un an. Vom găsi o cale mai sănătoasă, una cu mai puțini monștri.