Linkuri accesibilitate

Daniel Křetinský: un magnat ceh face valuri în Europa


Acțiunile anti-mediu ale magnatului ceh nu sunt considerate de bun augur pentru politica editorială în general a mediilor de informare cumpărate în Europa.

Omul de afaceri ceh Daniel Křetinský (43 de ani) este stăpânul unui vast imperiu economic care de o vreme a început să se extindă spre vest, intrând în atenția presei internaționale. Cunoscut mai ales pentru că a cumpărat ziarul francez „Le Monde”, el s-a remarcat și prin comerțul cu centrale energetice poluante, iar de câteva zile și-a anunțat interesul pentru un mare lanț de magazine, prezent și în R. Moldova.

Multimiliardarul Daniel Křetinský, al cincilea cel mai bogat ceh, și partenerul său de afaceri slovac Patrik Tkáč au făcut o ofertă de cumpărare a rețelei germane de magazine Metro, a patra cea mai mare din lume, cu 1041 de magazine în 25 de țări, inclusiv R. Moldova și România, și cu 150.000 de angajați.

Křetinský și Tkáč deja dețineau de anul trecut 10% din acțiunile Metro, iar experții de la Praga scriu că în ciuda primei reacții negative din partea companiei Metro, care consideră oferta prea mică, cei doi central-europeni au șanse de succes.

„Miezul dur” al afacerilor lui Křetinský îl constituie energetica. El este detestat de activiștii pentru protecția mediului mai ales pentru rolul jucat în prelungirea vieții unor centrale energetice extrem de poluante, pe cărbuni, în Cehia și Germania.

Křetinský a devenit cunoscut publicului occidental mai larg în toamna anului 2018, când a cumpărat cu 55 de milioane de euro un pachet minoritar de acțiuni la ziarul francez „Le Monde”. Revista „Forbes” scrie în ediția ei cehă că acela a fost momentul când a vrut să afle mai multe despre Křetinský însuși președintele francez Emmanuel Macron.

Sosirea lui Křetinský la „Le Monde” a stârnit neliniște în redacție, iar ziariștii au obținut până la urmă promisiunea managementului că dacă cehul va vrea să devină acționar majoritar, va avea nevoie de votul jurnaliștilor.

Una din îngrijorările exprimate în redacție a fost că acțiunile anti-mediu ale magnatului ceh nu sunt de bun augur pentru politica editorială în general „verde” a ziarului. Alții se tem că Křetinský are legături prea bune cu Kremlinul – ceea ce omul de afaceri ceh neagă vehement.

Într-un interviu cu „Forbes” (Cehia), directorul executiv „Le Monde”, Louis Dreyfus, dădea asigurări că motivul pentru care cehul investește în ziar este că vrea să-i asigure o funcționare cât mai bună ca platformă tradițională de idei liberale, într-o epocă în care informația este „coruptă” pe rețele.

Asemenea argumente au fost însă primite cu scepticism atât de unii ziariști de la „Le Monde”, cât și de colegi de-ai lor de la alte mari ziare. „Financial Times” a scris de exemplu că la „Le Monde” se dă „o luptă pentru viitorul cotidianului”.

„Le Monde” este cea mai cunoscută achiziție de presă a lui Křetinský, dar nu este prima. În Cehia el stăpânește cel mai mare holding de presă, Czech News Center, care publică cel mai citit tabloid, „Blesk”, dar și revista „Reflex”. În loc să fie liberal, ca ziarul francez pe care cehul vrea să-l salveze, săptămânalul cehesc se specializează în comentarii ultraconservatoare, homofobe și transfobe, anti-ecologiste și ridiculizări ale mișcării #metoo de denunțare a abuzurilor sexuale.

Într-un articol apărut în ziarul ceh de stânga „Denik Referendum”, care apare numai pe net, comentatorul Petr Bittner observă cât de rafinat promovează interesele lui Křetinský altă publicație din imperiul său mediatic, portalul Info.cz. „Info.cz e o publicație serioasă cu o singură excepție – scrie Bittner. Când vine vorba de energetica poluantă (în care se specializează KřetinskýMT) Info.cz adoptă dintr-o dată standarde editoriale de bulevard”.

Ca exemple Bittner aduce articole în care „experți” energetici, inclusiv de la Gazprom, deplâng „eșecul” politicii germane de trecere la surse de energie „curată”, sau în care populația cehă este avertizată că „extremiștii de stânga”, adică ecologiștii, plănuiesc acțiuni de protest potențial „periculoase”, împotriva schimbărilor climaterice.

Křetinský nu este singurul miliardar ceh care cumpără ziare. Actualul premier populist al Cehiei, Andrej Babiš, a cumpărat în urmă cu câțiva ani holdingul Mafra ca să se asigure că ziarele... „vor scrie adevărul”. După ce parlamentul a aprobat special pentru el o lege a conflictului de interese, Babiš a fost obligat să se despartă temporar de afaceri, inclusiv de presă.

Dar luna trecută, cele mai importante ziare din holdingul Mafra s-au remarcat nepublicând pe prima pagină, spre deosebire de majoritatea celorlalte cotidiane cehe, imagini de la cea mai mare demonstrație anti-Babiš de până atunci, la care participaseră în ajun 120.000 de oameni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG