Linkuri accesibilitate

Daria Kasatkina declară că e lesbiană și critică „tabuurile” din Rusia


Daria Kasatkina, în semifinala cu Iga Świątek la French Open 2022
Daria Kasatkina, în semifinala cu Iga Świątek la French Open 2022

Jucătoarea de tenis din Rusia Daria Kasatkina, în vârstă de 25 de ani, a spus într-un interviu video că este lesbiană, că are o relație cu altă sportivă și a criticat climatul anti-LGBT din Rusia.

Daria Kasatkina declară că e lesbiană și critică „tabuurile” din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Kasatkina, cea mai bine plasată jucătoare rusă în clasamentul WTA (locul 12), a făcut anunțul la o zi după ce deputații ruși au propus luni o înăsprire a legislației așa-numită „împotriva propagandei gay”, datând din 2013, astfel ca să interzică, de fapt, orice discuție publică despre persoanele LGBT+.

„Sunt o mulțime de alte subiecte tabu, chiar mai importante, acum în Rusia, așa că nu mă miră”, a comentat Kasatkina pe canalul de YouTube al lui Vitia Kravcenko, vorbind de la Barcelona.

„Să fii împăcat cu tine însuți este ceea ce contează”, a mai spus Kasatkina, insistând că a te ascunde nu merge, cel puțin nu pe termen lung.

Luna aceasta, jucătoarea de fotbal din Rusia Nadia Karpova făcuse și ea un anunț similar. În interviul ei, Kasatkina a spus este „fericită” pentru Karpova și că e bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de cât mai multă lume.

„Cred că este important ca oameni cu influență din sport și din orice alt domeniu să vorbească despre asta. Asta chiar că ajută”, a mai spus sportiva rusă care a ajuns anul acesta în semifinale la Roland Garros.

La câteva ore după publicarea interviului, Kasatkina a postat pe Instagram o fotografie în care îmbrățișează o femeie.

Potrivit Guardian, este vorba de prietena Kasatkinei Natalia Zabiiako, o patinatoare artistică născută în Estonia, care trăiește în Canada.

În interviul video, Kasatkina a făcut apel, printre altele, la încetarea războiului din Ucraina, pe care l-a numit „coșmar”.

În final, Kasatkina plânge, după ce este întrebată dacă se teme că de-acum nu se va putea întoarce în Rusia.

Anunțul Dariei Kasatkina privind orientarea ei sexuală ne-tradițională a fost salutat imediat de personalități din lumea sportului. Una din primele reacții a fost a Amandei Anisimova, jucătoare de tenis americană de 20 de ani, născută din emigranți ruși. Alte aplauze au venit de la foste glorii ale tenisului, de pildă Pam Shriver.

Homosexualitatea în lumea sportului, a tenisului, în particular, a apărut în prim-plan mai întâi în 1981, grație coming out-ului a două mari jucătoare de tenis: cehoaica emigrată în Statele Unite Martina Navratilova și americanca Billie Jean King.

Inclusiv mulțumită lor, asociația tenisului mondial feminin WTA marchează anual luna Pride-urilor, în iunie. WTA nu a reacționat de îndată pe net la anunțul Kasatkinei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG