Linkuri accesibilitate

Data alegerilor locale din 2023 stabilită | Risc de poluare cu ulei a râului Nistru în urma atacurilor din Ucraina


Râul Nistru la Naslavcea.
Râul Nistru la Naslavcea.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Data alegerilor locale din 2023 a fost stabilită de noul Cod Electoral, a anunțat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschii, potrivit agora.md. Acesta a precizat că potrivit legislației care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023, alegerile vor fi organizate în ultima duminică a lunii octombrie sau prima duminică a lunii noiembrie. Astfel, pe 29 octombrie sau 5 noiembrie 2023 vom avea alegeri locale. Data exactă urmează să fie fixată printr-o hotărâre a CEC cu cel puțin 70 de zile până în ziua alegerilor, adică în luna august.
  • Ministerul Mediului Republicii Moldova informează despre existența riscului de contaminare a fluviului Nistru, în urma unui atac cu rachetă asupra unei stații electrice din Lviv, în apropiere de granița moldo-ucraineană. Potrivit unui comunicat al instituției, citat de replicamedia.com, incidentul a provocat deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele stației într-un afluent al râului. Serviciile de profil din Ucraina spun că se iau „toate măsurile necesare” pentru absorbția uleiului de pe suprafaţa apei până la intrarea în fluviul Nistru. Agenția de Mediu spune că va informa operativ organele cu funcție de control, de luare a deciziilor, societatea civilă și populația, privind gradul de poluare.
  • Începând cu anul 2023 adulții alolingvi vor putea învăța gratuit limba română. Potrivit newsmaker.md, executivul urmează să adopte o hotărâre de Guvern care va clarifica detaliile acestui program. Președinta Maia Sandu a anunțat că în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop.
  • Tot newsmaker.md scrie că reprezentanții partidului Socialiștilor din Moldova(PSRM) sunt nemulțumiți de faptul că salariile miniștrilor vor crește cu circa 8000 de lei în 2023. Partidul politic a solicitat pe 26 decembrie anularea acestei decizii.
  • Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-o nouă funcție – cea de prim-vicepreședinte al Comisiei Industriale Militare, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului, citată de zdg.md. Comisia Industrială Militară este un organism permanent creat pentru a asigura implementarea politicii de stat în domeniul complexului militar-industrial și a sprijinului tehnico-militar pentru apărare, securitate națională și aplicarea legii, potrivit guvernului rus. Putin este președintele Comisiei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, printre cele mai populare articole a fost știrea Europei Libere despre faptul că președinta Maia Sandu nu va participa la summit-ul informal al Comunității Statelor Independente (CSI), care are loc pe 26-27 decembrie la Sankt-Petersburg, în Rusia. Întrebat dacă lidera de la Chișinău va veni la reuniunea neoficială de la Sankt-Petersburg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 12 decembrie, că „R. Moldova preferă să nu participe la summit-urile CSI”.
  • Pe Instagram, tv8.md a distribuit una dintre cele mai populare postări. Este o știre în care se anunță că zborul Chișinău-Tel Aviv din 25 decembrie a fost anulat din motive de securitate. Compania Air Moldova susține că după procedura de îmbarcare la bordul aeronavei, un grup de pasageri a devenit agresiv și a provocat altercații, punând în pericol siguranța zborului, celorlalți pasageri și a echipajului.
XS
SM
MD
LG