Linkuri accesibilitate

Datoria de stat a Republicii Moldova va ajunge la cota de 40% din PIB | O nouă creștere a prețurilor la motorină


O nouă creștere a prețurilor la combustibili: de astăzi un litru de motorină va costa 28,53 de lei
O nouă creștere a prețurilor la combustibili: de astăzi un litru de motorină va costa 28,53 de lei

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Republica Moldova va achita în anul 2022 circa 2,85 de miliarde de lei pentru serviciul datoriei de stat, față de nici 2 miliarde de lei – cât a achitat anul trecut. Acum doi ani, suma era de 1,71 de miliarde de lei. Mold-Street citează datele Ministerului Finanțelor, scoțând în evidență faptul că datoria de stat ar urma să ajungă în anii 2023-2025 la o cotă de circa 40% din PIB. În prezent, aceasta este de circa 31%. Portalul mai notează că în anii 2023-2025 pentru serviciul datoriei de stat externe se preconizează a se utiliza mijloace în sumă de 3,24 de miliarde de lei, iar pentru serviciul datoriei de stat interne – 12,86 de miliarde de lei.
  • Despre o nouă creștere a prețurilor la combustibili scrie Replica Media, subliniind că astăzi un litru de motorină va costa 28,53 de lei, cu 58 de bani mai mult față de precedentul cost. Un litru de benzină s-a scumpit cu 10 bani și a ajuns la prețul de 25,21 de lei per litru. Portalul citează explicația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică care spune că majorările au loc pe fondul creșterii cotațiilor la combustibili pe piața internațională. După majorarea recentă a costurilor la curent, s-a majorat și tariful pentru încărcarea automobilelor electrice în raza Chișinăului, în funcție de tipul stației, scrie AutoBlog. Cea mai mare creștere a tarifului s-a înregistrat la stațiile cu încărcare rapidă - cu până la 8.04 de lei per kilowat oră.
  • Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) susține că bugetele locale fac față cu greu majorărilor de prețuri, iar prognozele pentru anul viitor nu sunt deloc încurajatoare. Ziarul de Gardă citează reprezentanți ai CALM, care afirmă, între altele, că din resursele proprii ale primăriilor ar urma să fie asigurată creșterea salarială cu 5.5% pentru angajații APL. Iar asta în situația în care nu toate primăriile dispun de aceste resurse financiare.
  • Portalul AGORA reține declarațiile ex-președintelui Igor Dodon, care a compărut pe banca acuzaților la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în prima ședință pe dosarul numit generic „Kuliok”. Ceea ce vrea să facă guvernarea – spune Igor Dodon – este să sustragă atenția societății de la prețuri, tarife, de la situația socială deplorabilă din R. Moldova. Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune ce ar fi fost comisă în perioada în care își exercita funcția. Iar portalul Jurnal.md, la aceeași temă, citează o declarație a ex-președintelui, potrivit cărora el va avea „peste 150 de martori” care vor explica ce s-a întâmplat între 3 și 10 iunie, „până la fuga lui Plahotniuc din țară.”
  • Portalul Anticorupție scrie că deputatul socialist Bogdat Ţîrdea este bănuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită, fiind citat la Procuratura Anticorupţie. „PAS a întrecut orice linie roșie”, a scris, între altele, socialistul pe reţelele de socializare înainte să dea curs citației procurorilor. Ulterior, Procuratura Anticorupţie a notat că urmărirea penală pe numele deputatului este în faza de administrare a probelor.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, rămân populare știrile despre cum polițiștii moldoveni au ridicat corturile instalate de protestatarii Partidului „Șor” în centrul Capitalei Republicii Moldova. Drept dintre motive ar fi servit faptul că „au fost depistate o mulțime de obiecte interzise.”
  • În atenția publicului a intrat și știrea Europei Libere, care relatează despre faptul că administrația de la Tiraspol a decis să micșoreze volumul de gaze la întreprinderile mari din regiunea transnistreană, pentru a face economii. Printre acestea se numără uzina metalurgică și centrala termoelectrică de la Cuciurgan.
  • Pe Instagram, de atenția publicului moldovean s-a bucurat știrea TV8 despre președinta Maia Sandu, care a declarat în conferința de presă comună cu omoloaga sa georgiană, Salome Zourabișvili, că „dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea teritorială (a Moldovei), vom pune în aplicare măsurile de protecție”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG