Linkuri accesibilitate

De-a șoarecele și pisica


Ludovic Orban, în Parliamentul României
Ludovic Orban, în Parliamentul României

Presat de timp, guvernul Ludovic Orban și-a angajat răspunderea pe bugetul anului 2020. E o situație neobișnuită, prin care se evită dezbaterile din parlament și un eventual vot negativ, ce ar fi prelungit procedura de adoptare a bugetului până în primăvara anului viitor. Așa cum este construit, bugetul arată acceptabil, mai ales dacă ținem cont de faptul că actualul cabinet s-a angajat să respecte promisiunile populiste ale fostului executiv PSD, promisiuni care au căpătat statutul de legi, cum ar fi majorarea pensiilor cu 40%. Sigur, guvernul Orban ar fi vrut să mărească ponderea investițiilor dar asta era o perspectivă prea optimistă.

De-a șoarecele și pisica
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Dacă guvernul liberal a ales, pentru a impune bugetul, calea cea mai dură, social-democrații au reacționat vehement. Liderul lor, Marcel Ciolacu, profitând de mediatizarea comemorării Revoluției din 1989, a spus că așa ceva nu s-a mai întâmplat de la Ceaușescu încoace. Totodată, Ciolacu a anunțat că va ataca bugetul la Curtea Constituțională, despre care știm prea bine că servește interesele partidului social-democrat. Până când va veni decizia Curții, bugetul va putea fi promulgat de către președintele Iohannis.


Cealaltă cale de atac de care dispun social-democrații este moțiunea de cenzură iar aici lucrurile se complică. Având majoritate în Parlament, PSD poate obține căderea guvernului Orban numai că acest lucru ar fi un prim pas către alegerile anticipate. Și președintele Iohannis, și liberalii, și alianța USR-PLUS au declarat că își doresc alegeri anticipate.

Având majoritate în Parlament, PSD poate obține căderea guvernului Orban...


Social-democrații, în schimb, au toate motivele să evite anticipatele, date fiind rezultatele pe care le-au obținut la ultimele confruntări electorale. Ei au nevoie de timp ca să-și revină, să se reorganizeze, profitând și de o posibilă uzură a guvernului Orban. Pentru o vreme, așadar, confruntarea dintre cele două tabere va fi un fel de joc de-a șoarecele și pisica: se vor pândi reciproc, vor aștepta greșeala adversarului sau, dimpotrivă, tabăra care susține guvernul Orban va considera la un moment dat că situația e propice pentru forțarea alegerilor anticipate. O confruntare în care determinante vor fi luciditatea și flerul politic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG