Linkuri accesibilitate

30 de ani de la unificarea Germaniei. Bilanţuri optimiste?


Sâmbătă, 3 octombrie, se împlinesc 30 de ani de la unificarea celor două Germanii, Republica Democrată Germană (RDG/DDR) şi Republica Federală Germania (RFG).

Pentru majoritatea germanilor, arată sondajele de opinie, reunificarea a fost un succes dar rămâne un proces „în facere”, neîncheiat. Mai ales în fosta RDG, (Germania comunistă) unde peste 70% spun că reunificarea nu este nici pe de parte încheiată.

30 de ani de la unificarea Germaniei. Bilanţuri optimiste?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

În contextul şi în preajma festivităţilor au fost date publicităţii două materiale importante. Este vorba despre „Raportul anual al Guvernului Federal privind starea unităţii germane 2020” şi un sondaj Forsa, comandat de Fundaţia Federală care se ocupă de reconsiderarea critică a trecutului comunist din fosta RDG (Bundesstiftung Aufarbeitung).

Bilanţul celor 30 de ani de unitate, cuprins în Raportul guvernamental, este pozitiv. Un montaj simbolic de pe coperta raportului doreşte să sugereze că trecutul a fost depăşit. Pe copertă se vede faţada degradată a unei clădiri din oraşul Görlitz, aşa cum arăta ea acum 30 de ani. Cealaltă jumătate a coperţii reproduce aceeaşi faţadă, reparată, aşa cum arată ea astăzi.

În pofida succeselor, şi după 30 de ani, procesul unificării încă nu s-a încheiat. Decalajul economic a rămas o problemă acută, încă nerezolvată. Degradarea spaţiului rural, lipsa infrastructurii şi o scădere dramatică a numărului locuitorilor din sate sînt doar cîteva elemente vizibile pentru oricine care se deplasează în satele din răsărit. Nemulţumiri există şi din cauza stagnării promisiunilor de armonizare est-vest - în ceea ce priveşte salariile şi pensiile. Aceste aspecte – dar nu numai – au contribuit la creşterea scepticismului faţă de instituţiile sistemului democratic. Dacă în vest, 91 la sută din populaţie consideră democraţia drept cea mai bună formă statală, în est doar 78 la sută sînt de aceeaşi părere. Diferenţe considerabile între populaţia din vest şi est există şi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de străini sau împărtăşirea unor convingeri radicale de dreapta.

Diferenţele care persistă se desprind şi din sondajul Fundaţiei care se ocupă de reconsiderarea trecutului comunist. Numai 47 la sută dintre toţi cetăţenii germani cred că procesul de apropiere s-a încheiat. În est, numai fiecare al patrulea (adică 49 %) crede că încă nu se poate vorbi despre o unitate definitivată.

Reconsiderarea critică a trecutului comunist trebuie să continue

În ceea ce priveşte reconsiderarea critică a trecutului comunist, 83 la sută din totalul populaţiei germane este de părere că ea trebuie să continue. Numai 16 la sută susţin că discuţia despre dictatura răsăriteană nu e necesară, nici în cadrul învăţămîntului sau unor conferinţe. 56 la sută opinează că tematizarea trecutului contribuie la consolidarea democraţiei. 36 la sută dintre cei chestionaţi au o părere opusă. Interesante sînt şi opiniile legate de democraţie în general. 18 la sută spun că astăzi drepturile cetăţenilor sînt îngrădite ca în defuncta Republică Democrată Germană. 80 la sută dintre cetăţeni resping această perspectivă trivializatoare a unei dictaturi care a dispărut în urmă cu peste trei decenii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG