Linkuri accesibilitate

De ce știu mai multe serviciile americane despre ruși decât despre ucraineni?


De ce știu mai multe serviciile americane despre ruși decât despre ucraineni?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

Într-un articol publicat în New York Times se spune că oficialitățile americane din serviciile de informații știu mai multe despre operațiunile armatei ruse decât despre cele ale armatei ucrainene. Nu e neobișnuit ca guverne aflate într-un conflict să nu ofere informații celor din exterior, dar articolul citat susține că absența informațiilor adecvate creează dificultăți administrației Biden, care încearcă să calibreze ajutorul pentru Ucraina.

Din perspectiva serviciilor americane, de obicei ele își concentrează atenția asupra unor țări rivale sau cu care se află în conflict, în cazul de față Rusia, nu asupra unor țări aliate. Chiar și în absența informațiilor complete, Statele Unite au mărit ajutorul pentru Ucraina și Kievul așteaptă acum artilerie cu rază mai lungă de acțiune decât dispunea în trecut.

Anumite agenții de informații europene – arată New York Times – cred că este dificil, dacă nu chiar imposibil, ca ucrainenii să recupereze teritoriile pierdute, dar cele americane sunt mai puțin pesimiste. Cu toate acestea, există goluri de informație cu privire la situația reală din Donbas și pierderile umane și materiale suferite de ucraineni.

Avril Haines, șefa comunității americane de informații, a declarat recent în Congres că este „foarte dificil de spus” cât ajutor suplimentar poate să absoarbă Ucraina. Ea a adăugat: „cred că știm mai mult despre partea rusă decât despre cea ucraineană”. Una dintre întrebări este ce are de gând președintele Zelenski să facă în Donbas, să-și retragă forțele sau să riște ca acestea să fie încercuite de ruși?

Recent, conducerea Ucrainei a fost mai deschisă în legătură cu ce se întâmplă, președintele Zelenski apreciind într-o recentă vizită în Donbas că ucrainenii pierd circa 100 de militari, zilnic. Această mai mare deschidere – apreciază experți – ar putea preceda o consultare națională cu privire la ce e de făcut în Donbas.

Dacă decide o retragere, Zelenski va trebui să explice populației și în acest context să ofere mai multe informații acum, e un demers util. Statele Unite oferă zilnic ucrainenilor informații cu privire la pozițiile forțelor ruse, informații care sunt foarte utile operațional.

XS
SM
MD
LG