Președintele Klaus Iohannis a amânat să explice temele discutate cu prim-ministra Viorica Dăncilă, iar din comunicatul dat de guvern rezultă că cei doi demnitari s-au concentrat asupra chestiunilor legate de preluarea președinției rotative a Uniunii Europene de către România, odată cu începutul anului 2019.
În ultimele luni, președintele i-a cerut de mai multe ori demisia primului-ministru, iar întâlnirea de azi are loc pe fondul rumorii că guvernul ar pregăti o ordonanță de urgență în care să fie instituite amnistia și grațierea, de aceea e greu de crezut că cei doi au vorbit doar despre cum își va organiza România președinția Consiliului Europei.
De altfel, niciunul dintre liderii importanți ai PSD nu au dezmințit această intenție, în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului și lider al ALDE a fost mai reținut, fără să respingă, totuși ideea. „Nu ar fi de neconceput” o măsură de acest fel a explicat Tăriceanu. Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor susține că în societatea românească „nu se poate discuta rational” deocamdată despre un subiect precum amnistia şi graţierea.
În schimb, fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, consilier al Vioricăi Dăncilă consideră că anul Centenarului ar trebui să fie „un moment zero”, de aceea susține ideea grațierii și amnistiei. În plus, același Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție insistă de mai multă vreme pentru aplicarea unei amnistii fiscale, care să funcționeze atât pentru datornicii persoane fizice, cât și pentru companii. O astfel de amnistie fiscală nu va primi probabil aprobarea Comisiei Europene, fiindcă ștergerea datoriilor poate fi asimilată cu ideea ajutorului de stat, pe care unele companii, multe având capital majoritar de stat le-ar primi, ca o formă de compensare pentru greșelile sau devierile lor.
Liviu Dragnea, președintele PSD nu a dat niciun fel de declarații de când se discută acest subiect al grațierii și amnistiei, așteptând, poate să vadă cum se conturează lucrurile. Televiziunile apropiate social-democraților susțin ideea grațierii. Grațierea înseamnă anularea pedepsei pentru un grup de infractori pe baza unor criterii stabilite de legiuitor, în general în funcție de cât de periculoși sunt cei care urmează să fie eliberați. Aministia merge mai departe și șterge și responsabilitatea pentru fapta comisă. Adică cei care au avut condamnări penale vor deveni dintr-o dată imaculați.
Principalii beneficiari sunt politicienii, spre exemplu Liviu Dragnea, care are deja o condamnare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012, condamnare care nu i-a permis să ocupe funcția de prim-ministru. În plus, grațierea, acționează și asupra dosarelor încă nesoluționate până la capăt, cum ar fi celălalt dosar în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.
Tăcerea președintelui, după întâlnirea cu Viorica Dăncilă sugerează că șefa guvernului l-ar fi asigurat că nu va promova o inițiativă privind grațierea și amnistia. Altminteri, rămâne neclar de ce a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, după ce de atâtea ori i-a cerut demisia, cu argumentul că „nu face față funcției”.
Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, are însă o altă ipoteză pentru întâlnirea de azi dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Geoană susține că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker i-a sunat pe cei doi protagoniști și le-a recomandat o împăcare în vederea pregătirii președinției rotative a Uniunii Europene, pe care România o va deține de la 1 ianuarie 2019.
Dar, chiar dacă a fost o întâlnire de împăcare, Klaus Iohannis nu putea rata să o întrebe pe Viorica Dăncilă despre preconizata ordonanță de urgență, nedezmințită până acum de șeful social-democraților, Liviu Dragnea.