Linkuri accesibilitate

De ce a fost ales tocmai mitropolitul moldovean să-l înlocuiască pe patriarhul rus la rugăciunile de la Kremlin


Colaj: mitropolitul Moldovei Vladimir și patriarhul Kiril pe fundalul Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” de la Kremlin, Rusia
Colaj: mitropolitul Moldovei Vladimir și patriarhul Kiril pe fundalul Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” de la Kremlin, Rusia

De ce a fost ales (și a acceptat) mitropolitul Moldovei Vladimir să conducă o serie de slujbe însemnate la biserica din curtea Kremlinului, ce s-a întâmplat la acele slujbe și ce controverse au cauzat la Chișinău - explicăm într-un nou interviu săptămânal cu analistul Igor Boțan.

Situația „neconfortabilă” a mitropolitului moldovean

Director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan crede că Patriarhia rusă l-a ales pe mitropolitul Vladimir să conducă două slujbe însemnate, pe 7 și 8 octombrie, la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” de la Kremlin (Успенский собор), pentru a arăta că biserica rusă nu este abandonată de toate filialele sale din afara Federației Ruse, din cauza agresiunii rusești în Ucraina.

Slujbele prilejuite de o sărbătoare religioasă au coincis cu ziua de naștere a liderului rus Vladimir Putin (7 octombrie), iar mulți participanți s-au rugat pentru liderul rus, într-un moment în care ortodoxia rusă se confruntă și așa cu probleme de imagine, dar și cu disensiuni interne, pentru că patriarhul Kiril a sprijinit agresiunea rusă în Ucraina.

Nu este „o situație confortabilă” pentru ierarhul moldovean care conduce „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove”, crede Boțan. Dar mitropolia se află în „jurisdicția canonică” a Patriarhiei de la Moscova. Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir nu putea refuza oficierea slujbelor, pentru că ar fi însemnat să „încalce statutul” și nu este pregătit de acest lucru, mai spune analistul.

Interviu cu analistul Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:45 0:00

Ce s-a întâmplat la Moscova?

ÎPS Vladimir s-a aflat în Rusia timp de o săptămână pentru a participa la festivitățile prilejuite de ziua adormirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej și la un sinod al Patriarhiei ruse. Mitropolitul moldovean a condus chiar rugăciunile de la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” de la Kremlin (un priveghi și o liturghie), potrivit unui comunicat al Patriarhiei ruse.

Mitropolitul Vladimir a ținut slujbele în locul patriarhului Kiril, care s-ar fi îmbolnăvit. Fețele bisericești prezente la liturghia condusă de mitropolitul moldovean pe 8 octombrie s-au rugat pentru liderul rus, la cererea scrisă a patriarhului Kiril.

Rugăciunile au fost „înălțate” tocmai când Putin poartă un război declanșat tot de el contra Ucrainei, în care au fost uciși mii de oameni, iar milioane au fost alungați de la casele lor.

„Această situație nu ar trebui să fie confortabilă pentru întreaga Biserică Ortodoxă Rusă”, nu doar pentru mitropolitul Vladimir, spune analistul Igor Boțan.

La câteva zile după slujbele din curtea Kremlinului, pe 13 octombrie, ÎPS Vladimir a fost decorat, la Moscova, de către patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I, pentru eforturile „de consolidare a societății moldovenești în jurul valorilor ortodoxe”.

Pentru Igor Boțan, decorarea mitropolitului „este un fel de remunerare pentru că a acceptat să demonstreze că Biserica Ortodoxă Rusă încă rămâne într-o anumită măsură consolidată”.

Ce a urmat la Chișinău?

Vizita mitropolitului Vladimir la Moscova a cauzat controverse la Chișinău, unde agresiunea rusă împotriva Ucrainei este condamnată de mulți, inclusiv de șefa statului și de partidul aflat la putere.

Într-o primă consecință practică, televiziunea publică Moldova 1 nu a mai transmis în direct, pentru prima dată în ultimele decenii, o slujbă de hramul Chișinăului oficiată de mitropolitul Vladimir la catedrala mitropolitană din capitală, pe 14 octombrie.

Conducerea companiei Teleradio Moldova, din care Moldova 1 face parte, a explicat într-un comunicat că televiziunea publică a transmis o altă slujbă, de la o altă biserică, de hramul Chișinăului. Dar Moldova 1 nu a transmis liturghia oficiată de mitropolitul Vladimir pentru că accesul la posturile publice de radio și televiziune este restricționat „cetățenilor moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, în urma căreia în țara vecină au murit și mor mii de oameni nevinovați”.

Poziția exprimată de Vlad Țurcanu, președintele Teleradio Moldova, i se pare analistului Igor Boțan „corectă, adecvată și în limitele decenței”.

Care este echivocul din poziția „fără echivoc” a Mitropoliei?

Într-o reacție însă, „Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove” a spus că „își exprimă regretul și nedumerirea” față de decizia Teleradio Moldova și a numit „tendențioasă” sugestia că Mitropolia, în persoana mitropolitului Vladimir, poate fi acuzată de susținere fățișă sau indirectă a războiului din Ucraina.

Mitropolia spune că și ea, și întâistătătorul său „și-au exprimat fără echivoc și în toată plinătatea sa părerea despre conflictul din Ucraina, ca fiind un război fratricid, care trebuie încetat cât mai grabnic”.

Este „fără echivoc” o descriere într-adevăr potrivită pentru poziția Mitropoliei conduse de ÎPS Vladimir?

„Înțelegem cu toții ce înseamnă să insiști asupra păcii după ce 20% din teritoriul ucrainean a fost ocupat și anexat de către Federația Rusă. Sunt lucruri care nu pot fi trecute sub tăcere, agresiunea trebuie condamnată”, comentează Igor Boțan.

Dar tot el spune că „nu-și poate imagina” un asemenea pas din partea mitropolitului moldovean: „Mai degrabă putem presupune că și în cazul în care R. Moldova ar fi fost cuprinsă de acest război, Mitropolia ne-ar fi convins că aceasta este voia Domnului și trebuie să ne supunem”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG