Linkuri accesibilitate

De ce au fost împinse alegerile în februarie şi controversata amnistie fiscală


Retrospectiva săptămânii politice cu jurnaliștii Anatolie Golea şi Ion Preaşca.

Înainte de a pleca în vacanță, deputații au decis data alegerilor parlamentare – 24 februarie anul viitor. Scrutinul se va desfășura în baza sistemului electoral mixt. 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. Adoptarea noului sistem electoral, în pofida criticilor Comisiei de la Veneția și OSCE, a stat, între altele, la baza deciziei Uniunii Europene de a suspenda plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. De ce februarie anul viitor? O întrebare la care a căutat răspuns corespondenta Europei Libere în rubrica retrospectiva săptămânii.

De ce au fost împinse alegerile în februarie şi controversata amnistie fiscală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct


Jurnalistul și comentatorul politic Anatolie Golea este de părere că guvernarea nu este încă pregătită pentru alegeri, de asta și-a luat răgaz ca până în februarie să încerce să câștige simpatiile alegătorilor prin mai multe inițiative populiste, care sunt deja în desfășurare:

Anatolie Golea
Anatolie Golea

„Pentru mine era clar că au nevoie de timp și că nu sunt pregătiți pentru organizarea alegerilor în prima duminică din decembrie, mai târziu în decembrie, ianuarie intrăm în sărbători, de aceea se va încerca să se inventeze ceva pentru a obține un rezultat mai bun la sfârșitul lunii februarie. Nu sunt sigur că se va reuși, dar, să vedem.”

Europa Liberă: Am văzut inițiative care marți au fost anunțate de la biroul partidului, miercuri au trecut de guvern și joi au fost adoptate, cum se explică această viteză?

Este o modalitate neghioabă de a ne întoarce la Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Noi am revenit la aceeași situație, deciziile se adoptă la partid...

„De fapt, este o modalitate neghioabă de a ne întoarce la Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Noi am revenit la aceeași situație, deciziile se adoptă la partid. Mai mult decât atât, la un partid care nu are nicio legalitate pentru a fi partid de guvernare, dat fiind faptul că în alegerile din 30 noiembrie 2014 a obținut 19 mandate de deputat. Trecând peste acest lucru, ceea ce s-a întâmplat este chiar strigător la cer și foarte periculos. Este clar că, pe de o parte, este o momeală pentru alegători această reducere a impozitelor, stimularea businessului, pentru că scopul, de fapt, scopul ascuns este adoptarea în altă variantă a legii despre amnistia capitalului, lege care a fost respinsă anul trecut de către inițiatori pentru că nu au vrut să se certe atunci cu partenerii de dezvoltare. Acum, odată certați cu Uniunea Europeană pentru nerecunoașterea alegerilor primarului de Chișinău, au decis să meargă până la capăt.”

Anatolie Golea presupune că legalizarea unor surse financiare dubioase este mai importantă la această etapă pentru guvernare decât relațiile bune cu partenerii de dezvoltare.

Și jurnalistul specializat pe teme economice Ion Preaşca împărtășește suspiciunea că inițiativa privind amnistia fiscală ar putea însemna aducerea în câmp legal a unor active care au fost fraudate. El atrage însă atenția și la efectele stimulării fiscale, care presupune între altele anularea restanțelor și penalităților calculate pentru eschivare de la plata impozitelor:

Ion Preaşca
Ion Preaşca

„Un raport al Curții de Conturi arată că la 1 ianuarie 2018 erau restanțe totale ale agenților economici față de bugetul de stat de aproape 12 miliarde de lei, din care doar două miliarde și ceva apar în evidențele oficiale, celelalte au fost prezentate doar de către Curtea de Conturi. Ce înseamnă aceasta? Ele sunt datorii care nu sunt recuperabile. Acum sunt companii care s-au ocupat cu evaziunea fiscală, au deturnat fonduri de la stat, nu au achitat taxe și iată acum, toate acestea se taie, se șterg și peste câteva luni vor deveni companii curate. Și sunt dosare penale pe numele acelor persoane. Ce se va întâmpla cu ele? Nu este clar. E o discriminare față de agenții economici care sunt cinstiți, care plătesc taxe la stat.”

Ion Preașca susține că această inițiativă favorizează concurența neloială și pune pe picior de egalitate agenții economici care plătesc cu regularitate impozitele și nu vor beneficia de iertări fiscale cu cei care nu-și onorează obligațiunile, dar vor profita de norma legală scăpând nepedepsiți.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG