Linkuri accesibilitate

De ce se usucă copacul sădit?


De ce se usucă copacul sădit?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00

Am mai scris, acum câţiva ani, despre această bizarerie. Revin la ea deoarece am aflat nişte amănunte noi. Va să zică, într-un sat am urmărit ani de zile următorul fapt ciudat: nişte oameni, îndrumaţi de Moldsilva, sădeau mai mulţi copaci, dar apoi copacii aceia se uscau, mureau. Era un soi de efort inutil. Bani cheltuiţi pe puieţi, pe muncă, iar rezultatul era ca şi inexistent. Repet, e vorba de foarte mulţi ani. Şi mă întrebam: de ce să mai sădeşti copacii aceia dacă ulterior nu mai ai grijă de ei şi se usucă?

Ei bine, acum am aflat că Moldsilva pur şi simplu nu are bani pentru îngrijirea ulterioară a copacilor sădiţi, îngrijire fără de care supravieţuirea copacilor e ca şi imposibilă. Bani pentru sădire sunt, dar mai departe toate depind de noroc. În perioada sovietică aceşti bani erau şi copacii reuşeau să reziste, acum nu sunt. Şi de ce îi mai sădim? Presupun că nu e chiar aşa în toate satele, dar ceea ce vă spun e un fapt real.

La fel, dacă paznicul unei păduri vede un om tăind ilegal un copac, nu prea poate să-l reţină. Trebuie să sune la 112. Şi cât timp va dura deplasarea poliţiştilor la faţa locului, într-un sat îndepărtat? Şi vor veni oare poliţiştii pentru nişte copaci tăiaţi?

Ce vreau să spun? Noi avem aici o mie şi o sută de probleme de mediu, dar nu vrem să schimbăm situaţia, ne uităm impasibili la poluarea tot mai accentuată, la dispariţia spaţiilor verzi. Sau mimăm nişte activităţi utile. N-o să mă mir dacă peste o vreme vom trăi într-un deşert.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG