Linkuri accesibilitate

De ce gazoductul Iași-Chișinău poate fi vital, deși nu trece gaz prin el


Gazoductul care leagă R. Moldova de România

Premierul Ludovic Orban a declarat că gazoductul Ungheni - Chişinău este gata și că o dată cu finalizarea acestei investiţii gazul românesc poate ajunge până la  Chișinău.

Există cantități suficiente de gaz în România pentru a ajuta Republica Moldova să evadeze din tradiționala dependență față de Federația Rusă. Nu a existat, însă, suficientă voință politică dincolo de Prut pentru a demara această evadare și nici destulă determinare la București pentru a forța mica republică să devină cu adevărat independentă.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este prima încercare de construire a unei infrastructuri comune între România și Republica Moldova. E posibil, ca puterea simbolică a acestei conducte să fie mai importantă decât cea efectivă, fiindcă diametrul conductei nu ar fi destul de mare pentru a permite trecerea unei cantități suficiente, dar și pentru că e nevoie de conexiuni mai bune pe teritoriul României. În plus, accesul la un zăcământ de gaz natural nu e deocamdată posibil.

Sensul acestui gazoduct pare să fie mai degrabă de a fi o plasă de salvare în cazul în care Rusia oprește robinetul, nu o soluție permanentă care să pompeze în flux continuu gaz spre Republica Moldova. România are zăcămitNe de gaze suficiente, dar preferă să le conserve și să importe la rândul ei gaz din Federația Rusă.

Mai multe, pe pagina Europa Liberă România, adică AICI.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG