Linkuri accesibilitate

De ce nu o sancționează americanii pe presupusa iubită a lui Putin


 Vladimir Putin și gimnasta Alina Kabaeva în timpul unei întâlniri cu echipa olimpică a Rusiei, Kremlin, 4 noiembrie 2004.
Vladimir Putin și gimnasta Alina Kabaeva în timpul unei întâlniri cu echipa olimpică a Rusiei, Kremlin, 4 noiembrie 2004.
De ce nu o sancționează americanii pe presupusa iubită a lui Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Observatorii politici americani analizează rațiunile pentru care Alina Kabaeva, despre care se crede că ar fi prietena sau chiar soția lui Vladimir Putin și mama a cel puțin trei copii ai acestuia, este până acum scutită de sancțiunile aplicate altor apropiați ai liderului de la Kremlin.

Oficialitățile americane spun că fosta gimnastă este suspectată că ar juca un rol în ascunderea averii considerabile a lui Putin în străinătate.

Deși Kabaeva este pe lista celor care pot fi sancționați, ea nu a fost sancționată până acum, considerându-se că Putin ar privi un astfel de gest ca pe un afront personal, ceea ce ar putea contribui la accentuarea tensiunilor cu Statele Unite.

Vladimir Putin nu a recunoscut niciodată relația cu Kabaeva, dar ascensiunea ei politică și în fruntea unei rețele media este pusă pe seama legăturilor cu președintele Rusiei. Imaginea întreținută în Rusia este că Vladimir Putin duce o viață sobră, dedicată serviciului public, viață pe care o dorește privată.

Sâmbătă, Kabaeva, despre care se credea că este în Elveția, de la începutul conflictului, și-a făcut apariția la un festival de gimnastică care-i poartă numele, pozând în fața panourilor cu litera „Z” devenită simbol al acțiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Festivalul respectiv va fi prezentat la televiziunea din Rusia în cadrul manifestărilor dedicate zilei victoriei Rusiei împotriva Germaniei naziste, comemorare despre care se crede că și-ar dori să prezinte și o victorie substanțială a rușilor în Ucraina, care însă e departe de a se întâmpla în realitate.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva fiicelor lui Putin, din mariajul anterior, dar ezită deocamdată să o facă împotriva fostei gimnaste. Sancțiunile sunt coordonate în Statele Unite de către Ministerul de Finanțe și Departamentul de Stat, avizul final urmând să vină de la Consiliul pentru Securitate Națională.

În cazul Kabaeva, cele două agenții au pregătit sancțiunile, dar în ultimul moment, Consiliul s-a opus. O oficialitate americană a explicat că acesta nu este un caz izolat, sancțiuni au fost pregătite, dar nu au fost aplicate încă și împotriva altor persoane.

Disidentul Alexei Navalnîi și autoritățile ucrainene cred că Alina Kabaeva ar trebui sancționată de îndată.

XS
SM
MD
LG