Linkuri accesibilitate

De ce nu primesc ucrainenii rachete cu rază lungă de acțiune de la americani?


Sistem de proiectile cu rază lungă de acțiune Patriot
Sistem de proiectile cu rază lungă de acțiune Patriot

Președintele Ucrainei își dorește un sistem de proiectile cu rază de acțiune de 300 de kilometri care poate penetra adânc în teritoriul Rusiei. El spune că nu vrea să atace centre populate din Rusia, ci consideră aceste echipamente esențiale pentru o contra-ofensivă plănuită pentru începutul anului viitor.

De ce nu primesc ucrainenii rachete cu rază lungă de acțiune de la americani?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

Președintele Biden nu dă curs acestei solicitări pentru că semnalele date până acum lui Vladimir Putin sunt că nu se dorește extinderea războiului, ci doar ca forțele ruse să părăsească Ucraina. Rachete cu rază lungă de acțiune, cu care poate fi atacată Crimeea de exemplu ar fi văzute la Moscova ca o provocare majoră, aceasta este opinia la Casa Albă, așa cum reiese dintr-o relatare New York Times.

Aparent și de la Pentagon i s-a spus lui Biden că beneficiile prezenței rachetelor respective ar fi minime și asta a contribuit la convingerea președintelui că este un risc pe care nu este dispus să și-l asume. Discuția cu privire la Sistemul de Proiectile Tactice (ATACMS) survine într-un moment în care există temerea că Putin ar putea escalada ostilitățile pentru a compensa pierderile suferite în est. Nimeni nu știe cum pot arăta aceste măsuri de represalii: ar putea fi bombardamente asupra unor orașe ucrainiene, o campanie menită să ducă asasinarea unor lideri sau atacuri împotriva liniilor de aprovizionare, în țări cum sunt România sau Polonia, care sunt surse de armament și muniție pentru ucraineni.

Oficialități americane sunt mulțumite că până acum au ajutat Ucraina, care a obținut recent succese, fără o provocare serioasă la adresa Moscovei. Ei cred că Putin ar fi ripostat agresiv dacă nivelul de sprijin pentru Ucraina de acum ar fi fost de la bun început, ei cred că amplificarea graduală a acestui sprijin dă rezultate. În asta se încadrează și refuzul de a oferi ucrainienilor arme cu care pot ataca la mari distanțe, în interiorul Rusiei.

Putin pare din ce în ce mai frustrat de maniera în care războiul evoluează, el amenințând că dacă ea va continua riposta va fi mai serioasă.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG