Linkuri accesibilitate

De ce refuzul lui Iohannis îl lovește în mod direct pe Dragnea


În România, președintele Klaus Iohannis a refuzat astăzi să confirme doi miniștri noi nominalizați de coaliția în frunte cu PSD. Nu este primul asemenea refuz, dar survine pe fundalul unor tensiuni interne accentuate în sânul principalului partid de guvernământ. Ce i se poate întâmpla președintelui din cauza refuzului? Mai pot fi numiți miniștrii fără voia lui?

Președintele României are posibilități limitate de refuzare a miniștrilor pe care-i propune coaliția aflată la guvernare. Curtea Constituțională a tranșat încă din 2007 această chestiune. Astfel, Klaus Iohannis poate refuza, o singură data, motivat propunerile prim-ministrei Viorica Dăncilă pentru cele două portofolii pe care le-a respins. În plus, șefa guvernului este obligată să propună alte persoane, decât Lia Olguța Vasilescu pentru ministerul Transporturilor și Ilan Laufer pentru șefia ministerului Dezvoltării.

Conducerea principalului partid aflat la guvernare în România a decis să schimbe opt miniștri. Klaus Iohannis i-a acceptat pe șase dintre cei propuși, explicând că remanierea hotărâtă de Partidul Social-Democrat „este o soluție slabă” și că din punctul lui de vedere “soluția corectă pentru România” ar fi înlocuirea întregului guvern.

Președintele a subliniat că țara se află „în fața unei provocări grele” și că e nevoie de „miniștri care performează bine” în perioada în care România deține președinția rotativă a Uniunii Europene, adică în primele șase luni ale anului 2019. Iohannis a amintit în acest context că mulți oficiali europeni au început să vină la București pentru a sprijini pregătirea României înainte de a lua președinția Consiliului Uniunii Europene și chiar pentru „a verifica” dacă guvernul autohton este pregătit pentru a face față rolului pe care urmează să și-l asume România de la 1 ianuarie.

Președintele Iohannis a semnat toate decretele de revocare a miniștrilor pe care PSD și-a dorit să-i schimbe cu excepția celui care-l vizează pe Paul Stănescu, vicepriministru și ministru al Dezvoltării. Fruntașii social-democrați au decis să-l schimbe din funcție pe Stănescu după ce acesta l-a criticat public în mai multe rânduri pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Astăzi, ministrul remaniat al Dezvoltării, dar căruia președintele i-a refuzat în premieră revocarea a trimis o scrisoare deschisă în care descrie situația inconfortabilă a partidului său, în care tensiunile „par să nu se mai termine” de trei luni încoace, iar programul politic și guvernamental cu care a câștigat PSD alegerile a fost lăsat „în plan secund, în favoarea intereselor personale”. Stănescu vorbește despre rezultatele economice „pozitive” din ultimii doi ani și despre cel mai redus nivel al șomajului din ultimii 20 de ani. Cu toate aceste, notează ministrul Dezvoltării, PSD a scăzut sub 25%.

Conducerea partidului s-a întrunit pentru a-i răspunde lui Klaus Iohannis. Practic prin refuzul de a-i accepta pe doi dintre favoriții personali ai liderului PSD, Klaus Iohannis îl vizează direct pe Liviu Dragnea.

Lia Olguța Vasilescu, fosta ministră a muncii, care a impus controversatele reforme salariale și a sistemului de pensii a fost refuzată de președinte, care nu și-a motivat încă decizia, nici în cazul ei, nici în ceea ce-l privește pe Ilan Laufer, care a mai fost ministru pentru mediul de afaceri.

Klaus Iohannis îl lovește direct prin această mișcare chiar pe liderul social-democraților, Liviu Dragnea, care deși își menține influența în partid, este din ce în ce mai slăbit de dezvăluirile din ultima perioadă și de scăderea popularității sale. În sondajele făcute pentru uz intern, Dragnea ar fi ajuns la 4%.

XS
SM
MD
LG