Linkuri accesibilitate

De ce se dezintegrează “Pro Moldova”?


Realitatea (politică) văzută în toate amănuntele sale de scriitorul Iulian Ciocan,

De ce se dezintegrează “Pro Moldova”?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Nici n-a reuşit proaspătul partid Pro Moldova să facă ceva notabil, că a şi început să se dezintegreze. Ironia sorţii e că Pro Moldova se desprinsese anterior de Partidul Democrat, proferând critici, iar acum, iată, e părăsită cu critici de oamenii ei. O fi un nou scenariu plămădit de vreun „păpuşar”? O să mă refer la altceva.

O cărămidă importantă, desprinsă din zidul Pro Moldova, e deputatul Sergiu Sîrbu. Vă mai amintiţi de el? Da, da, e fostul comunist care a sărit în barca Partidului Democrat şi care apoi a plecat din PD, formând Pro Moldova. Acum iată e deputat neafiliat. Sergiu Sîrbu le mulţumeşte colegilor pentru “înțelegere, susținere și colaborare frumoasă” şi e convins că, împreună cu aceştia, va mai avea încă multe ocazii să facă lucruri bune pentru țară. Nu e clar, ce-i drept, ce lucruri bune pentru ţară a făcut anterior deputatul, dar aşteptăm cu nerăbdare să le vedem pe cele anunţate. Mesajul domnului Sîrbu e tulburător şi ne alimentează nişte aşteptări. Şi mai sperăm ca ipostaza asta de deputat independent să fie un soi de staţie terminus al traseului său politic sinuos.

Şi deputata Eleonora Graur a simţit brusc nevoia să scape de „lanţurile” formaţiunii Pro Moldova. Doamna Graur consideră că liderul partidului, Andrian Candu, nu poate reforma formaţiunea așa cum și-ar fi dorit inițial. Dar despre ce reformare poate fi vorba? Creezi un nou partid şi în acelaşi timp îl reformezi? Şi de ce nu ne divulgă deputata ce fel de reformare îşi doreşte? Sau poate faptul că nu a fost înregistrat în competiţia electorală i-a ştirbit niţel autoritatea domnului Candu?

Ce să mai spun? Traseismul, condamnat de Parlament, înfloreşte ca merii în mijlocul verii chiar în legislativ. Nişte oameni, care sunt propulsaţi în legislativ de partide, uită apoi de propriile locomotive partinice şi se duc în locuri mai călduţe. Dar ar fi putut ei toţi să intre în parlament pe post de candidaţi independenţi? Mă îndoiesc. Păi, stimabililor, de ce nu vă faceţi de la bun început independenţi? Şi cum vreţi să mai voteze oamenii dacă săriţi dintr-un partid în altul ca vrabia din par în par? Voi de fapt mai aveţi nişte convingeri?

XS
SM
MD
LG