Linkuri accesibilitate

De ce SUA nu se grăbesc să aplice noi sancțiuni împotriva Rusiei


Capitoliul de la Washington

Controverse în Congresul american privind impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Senatorul republican Lindsey Graham crede că sancțiuni împotriva Rusiei ar trebui impuse acum, când aceasta amenință Ucraina.

Graham, care se arată neconvins că Putin va ordona o invazie, a spus: „Aș dori să îl lovesc acum, pentru provocare, și să-l fac să înțeleagă foarte clar care sunt sancțiunile”. Administrația „ne spune nouă că o invazie este iminentă, dar nu-i spune lui Putin, cu claritate, ce se va întâmpla dacă invadează. Trebuie pedepsit acum”, a conchis senatorul.

Administrația Biden l-a avertizat pe liderul de la Kremlin că consecințele vor fi serioase, dar nu dorește ca ele să fie aplicate acum.

În Congres, nu s-a ajuns încă la o concluzie cu privire la pachetul de sancțiuni. Republicanii doresc ca acestea să fie impuse acum, în timp ce democrații preferă ca ele să rămână un mijloc de a-l convinge pe Putin să nu pornească un război. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus: „Dacă pedepsești pe cineva înainte să comită fapta, atunci nu are rațiuni să nu o comită”. Graham spune că se negociază în Congres de-acum de trei săptămâni cu privire la sancțiuni și că a venit momentul să fie adoptată o lege.

Senatori republicani reproșează administrației Biden că, făcând o concesie Germaniei, a permis finalizarea conductei Nord Stream 2, care continuă să fie o temă controversată și în negocierile de acum. Graham spune că Putin trebuie să înțeleagă că conducta este o cauză pierdută, dacă invadează Ucraina, ținând cont de importanța pe care el i-o atribuie.

În condițiile în care acumularea de forțe rusești la frontiera cu Ucraina continuă, Departamentul de Stat avertizează că un atac este iminent și ca o consecință a mutat operațiunile ambasadei americane în vestul Ucrainei, la Lviv. Decizia de a cere americanilor să părăsească țara are firește ca spectru cele întâmplate în Afganistan, administrația precizând că, în caz de invazie, nu va pune în pericol forțe americane pentru evacuarea cetățenilor care ar fi putut pleca atunci când au avut o ocazia să o facă.

XS
SM
MD
LG