Linkuri accesibilitate

De ce uşa secţiei de votare n-are clanţă?


Realitatea (sanitară) cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

De ce uşa secţiei de votare n-are clanţă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

În dimineaţa zilei de luni, pe lângă blocul meu au trecut în viteză mai multe ambulanţe, cu sirenele sunând strident. Sper să nu aibă asta vreo legătură cu organizarea proastă a alegerilor, dar nu m-aş mira să existe.

Să fac mai întâi un scurt rezumat al unui reportaj video la Europa Liberă: o secţie de votare e mutată într-un loc nou şi mulţi alegători nu ştiu cum s-o găsească, deci au fost prost informaţi, nişte militari vin în număr mare, făcându-i pe un părinte şi un copil să aştepte foarte mult, un om cu dizabilităţi nu poate intra în secţie deoarece nu există rampă de acces acolo, un alegător se plânge că e nevoit să aştepte din cauză că în secţia de votare funcţionează numai un computer.

Dar să vă spun şi ce am văzut eu la secţia mea din sectorul Buiucani. Era o coadă mare, vreo 50 de oameni, care treceau printr-un spaţiu îngust, o idee deloc fericită în vremea coronavirusului. Şi, colac peste pupăză, uşa secţiei de votare nu avea clanţă pe dinafară. Nu puteam pur şi simplu să deschis uşa aceea şi a trebuit să aştept câteva minute până a ieşit cineva afară. Cum e posibil aşa ceva? Unde-i clanţa?

Am câteva întrebări pentru cei din CEC. Dar oare nu se putea în vremea pandemiei să dureze alegerile două zile şi să se evite astfel aglomerările şi busculadele de la secţiile de votare? Sau cei din CEC nu văd ce face Covid în RM? Şi de ce nu mai putem pune la punct votul electronic? Acesta nu doar ar micşora cozile, ci şi ar diminua temerea că se pot face fraude. E anul 2020 şi CEC ar trebui să muncească cu acribie ca să fie up to date.

XS
SM
MD
LG