Potrivit unei hotărâri de Guvern din 2012, taxa de intrare în muzeele subordonate Ministerului Culturii este de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru studenți și pensionari și 2 lei pentru elevi. Gratuit pot vizita muzeele copiii cu vârste de până la 7 ani și cei din instituțiile rezidențiale, persoanele cu dizabilități, elevii și studenții de la arte plastice, militarii în termen, delegațiile oficiale, angajații ministerului și ai altor muzee și instituții culturale. Pentru toate persoanele, accesul este gratuit în ultimul weekend din fiecare lună. Pentru fotografii se percepe o taxă de 10 lei, iar serviciile de ghidaj costă între 30 și 100 lei.
Trebuie să ajustăm taxele la realitățile economice...
„Cât de mult s-au majorat prețurile între timp, cât de mult au crescut tarifele la energia termică, electrică... Totul s-a schimbat. Trebuie să ajustăm taxele la realitățile economice. O cafea costă 15, 20, 30 de lei, dar un bilet la muzeu e 10 lei”, a spus Europei Libere directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol.
Potrivit lui, lunar muzeul este vizitat de circa o mie de persoane, însă banii adunați în urma vânzării biletelor nu acoperă cheltuielile și necesitățile instituției. El nu crede că, după majorarea taxelor, numărul vizitatorilor va scădea.
„Cei care vor să vină la muzeu vor veni. Bine, eu sper să fie un preț realist, acceptabil pentru toate păturile sociale. Desigur, nu este o situație normală când sunt asemenea prețuri, 50 de cenți sau 10 lei. Când un străin vine în R. Moldova și ne vizitează, i se pare nefiresc că, în condițiile economice actuale, sunt asemenea prețuri”, afirmă Petru Vicol.
De 10 ori mai mulți vizitatori la Arte, după restaurare
Directorul Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, crede că, raportând la realitățile actuale, taxa de intrare ar trebui să fie de 120 de lei.
„Dar, ținând cont de capacitățile de achitare a comunității, cred că ar trebui să fie de 30-40 de lei. Copiii ar trebui să aibă acces gratuit. Actul cultural trebuie plătit, el nu este prestat gratuit, dar, având vedere că, în zilele când accesul este gratuit, vin mai mulți oameni, înseamnă că pentru vizitatorul de astăzi contează și 10 lei”, opinează managerul.
El recunoaște că muzeele moldovenești nu pot fi comparate cu muzee mari precum Louvre din Paris sau Prado din Madrid, dar spune că au și ele exponate valoroase.
„Și acum vorbesc de Muzeul de Artă. Nivelul de prestare a serviciilor culturale și estetice este la cel mai înalt nivel, nu este cu nimic mai prejos decât orice alt muzeu din lume. Înainte de restaurare, aveam circa 8.000 de vizitatori anual, acum avem 90.000. În unele sâmbete și duminici sunt și o mie pe zi”, precizează Tudor Zbârnea.
Taxele ar putea fi diferențiate
Solicitat de Europa Liberă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că, actualmente, este elaborat un regulament care prevede schimbarea statutului muzeelor, inclusiv ajustarea prețurilor.
„Avem acest obiectiv încă de anul trecut, dar n-am vrea să greșim, trebuie să studiem posibilitățile. Ar trebuie să schimbăm statutul muzeelor, forma de organizare juridică, pentru a le oferi posibilitatea de a se dezvolta, de a deschide buticuri de cafea sau alte puncte de alimentare etc.”, a spus Prodan.
Ministrul e de părere că muzeele trebuie să-și stabilească singure taxa de intrare. Aceasta ar trebui să pună în valoare patrimoniul instituției, dar să nu fie una exagerată.
Asta e un populism politic: 10 lei, ca toți să aibă acces. Mai bine să oferim reduceri decât să devalorizăm...
„Ce este prost acum este faptul că avem un preț unic pentru toate muzeele, ceea ce blochează orice dezvoltare. Muzeele sunt diferite ca prestigiu, nu putem să le punem pe toate într-o oală. Asta e un populism politic: 10 lei, ca toți să aibă acces. Mai bine să oferim reduceri decât să devalorizăm. Omul cheltuiește acum mai mult la transport decât dau pe bilet la muzeu”, a explicat ministrul.
Pentru comparație, taxa de intrare la Muzeul Național de Artă al României este de 24 RON pentru o galerie, adică circa 100 de lei moldovenești. Biletele combinate costă 32 RON, adică 130 de lei moldovenești. Tichetele sunt valabile 7 zile.
Costul unui bilet la Muzeul Louvre din Paris începe de la 17 euro (340 de lei), iar la Muzeul Prado din Madrid - 18 euro (360 de lei). La Muzeul Metropolitan de Artă din New York, taxa de intrare este de 30 de dolari (550 de lei). Seniorii achită 22 de dolari (400 lei), iar studenții – 17 dolari (300 de lei).