Linkuri accesibilitate

De Crăciun, R. Moldova va avea radar militar francez


Miniștrii Apărării Franței și R. Moldova, Sebastien Lecornu și Anatolie Nosatîi, la Chișinău
Miniștrii Apărării Franței și R. Moldova, Sebastien Lecornu și Anatolie Nosatîi, la Chișinău

R. Moldova cumpără din Franța un sistem radar de rază medie, care urmează să ajungă la destinație înainte de Crăciun. Anunțul a fost făcut la Chișinău, luni, de ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu. El a precizat că este vorba de sistemul Ground Master 200, produs de firma franceză Thales.

La o conferință de presă cu omologul său francez, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că sistemul francez va permite „avertizarea timpurie a unui pericol din spațiul aerian”.

Potrivit Wikipedia, prețul acestei instalații, despre care firma constructoare spune că este utilă inclusiv împotriva dronelor militare, este de aproximativ 14 milioane de euro.

Sebastien Lecornu a sosit la Chișinău însoțit de reprezentanții mai multor firme militare franceze. El a promis o gamă largă de asistență R. Moldova în domeniul apărării, inclusiv un audit al Armatei Naționale, transferuri de armament care nu mai este folosit de armata franceză, instrucție pentru militarii moldoveni ș.a.m.d.

Potrivit lui Lecornu, la Ambasada franceză de la Chișinău urmează să fie deschisă o misiune de apărare.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG