Linkuri accesibilitate

6.000 de familii vulnerabile vor primi până la 12 mii de lei pentru a-și schimba electrocasnicele uzate


Un voucher poate fi folosit de către o persoana vulnerabilă selectată pentru a achiziționa doar electrocasnice noi și eficiente energetic.
Un voucher poate fi folosit de către o persoana vulnerabilă selectată pentru a achiziționa doar electrocasnice noi și eficiente energetic.

Primii beneficiari ai programului „rabla pentru electrocasnice” și-au valorificat voucherele achiziționând frigidere și mașini de spălat. Până la 3 decembrie, autoritățile se așteaptă ca alte 2.200 de familii să utilizeze voucherele de până la 12 mii de lei.

Voucherele sunt oferite consumatorilor care s-au înregistrat anul trecut pe platforma compensatii.gov.md și au primit categoria de vulnerabilitate înaltă.

Beneficiarii sunt familiile vulnerabile cu copii și cu un consum ridicat de energie. Autoritățile îi vor informa despre faptul că voucherele sunt disponibile în conturile lor personale de pe platforma compensatii.gov.md prin SMS, e-mail sau la telefon.

La etapa inițială, sunt disponibile vouchere pentru aproximativ 50.000 de familii pentru lămpi LED și circa 6.000 de familii pentru echipamente mari. Pentru electrocasnicele mari, voucherul va acoperi 80% din costul produsului, iar pentru becurile LED costul integral.

Un voucher poate fi folosit de către o persoana vulnerabilă selectată pentru a achiziționa doar electrocasnice noi și eficiente energetic. Persoanele trebuie să aibă o fotografie a electrocasnicului vechi și să achite o contribuție de 20% din costul celui nou. Echipamentele vechi sunt preluate, se identifică ca fiind acceptate în program și sunt transmise la reciclatori autorizați.

Vor fi acordate vouchere pentru patru tipuri de electrocasnice:

  • Frigidere
  • Mașini de spălat
  • Aragaze electrice
  • Lămpi LED.


Voucherele pot fi folosite doar în cadrul unităților de comerț autorizate pentru Programul „Rabla pentru electrocasnice”.

Cetățenii pot afla mai multe despre program pe site-ul ecovoucher.md sau pot fi ajutați să valorifice voucherul apelând la numărul de telefon 0 8005 5005.

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, cu un buget de 5,8 milioane de euro, este dezvoltat în cadrul Proiectului „Abordarea crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică.

Scopul acestui program este să reducă consumul de energie și costurile în gospodăriile casnice prin înlocuirea echipamentelor vechi și mari consumatoare de energie cu altele noi și eficiente energetic.

XS
SM
MD
LG