Linkuri accesibilitate

De Paștele ortodox, Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri


Prizonieri de război ucraineni, după un schimb cu Rusia, 16 aprilie.
Prizonieri de război ucraineni, după un schimb cu Rusia, 16 aprilie.

Rusia și Ucraina au finalizat un schimb de prizonieri care a avut ca rezultat returnarea a 130 de prizonieri ucraineni, a scris pe Telegram, la 16 aprilie, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andri Iermak.

Rusia și Ucraina au realizat un schimb de prizonieri care a avut ca rezultat returnarea a 130 de prizonieri ucraineni, a scris pe Telegram, la 16 aprilie, Andri Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El nu a spus câți ruși au fost eliberați în ceea ce a numit un „mare schimb de Paște”.

Pe de altă parte, se știe că, la începutul săptămânii, 106 prizonieri ruși au fost schimbați cu 100 de ucraineni, au informat cele două guverne.

În pofida sărbătorii de Paște, luptele au continuat să facă ravagii în estul Ucrainei, armata ucraineană raportând zeci de atacuri în ultimele 24 de ore.

Zelenski i-a felicitat pe ucrainenii creștini ortodocși cu ocazia Paștelui, menționând că, după 417 zile de război cu Rusia, țara își păstrează o „credință de nezdruncinat” în victorie.

„Nu ne mulțumim să așteptăm și să cerem, ci câștigăm și edificăm noi înșine această victorie”, a declarat Zelenskiy într-un discurs video la 16 aprilie. „Cu toată puterea noastră, luptăm pentru țara noastră și cerem ajutorul forțelor cerești”.

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a participat la o slujbă de Paște la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin, și de Patriarhul ortodox rus Kirill, ambii fiind susținători declarați ai invaziei masive a Rusiei din 2022 din februarie în Ucraina.

Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru „angajamentul său activ față de milă și caritate în fața unor provocări grave” într-o declarație postată de Kremlin.

El a adăugat că Paștele „dă speranță credincioșilor, inspiră gânduri și fapte bune și servește la reafirmarea unor idealuri și valori morale înalte în societate”.

Putin, în vârstă de 70 de ani, face obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război în Ucraina, inclusiv pentru deportarea în masă a copiilor ucraineni.

În timpul slujbei, patriarhul Kirill a descris invazia rusă și războiul, care a ucis zeci de mii de oameni și a făcut ca milioane de oameni să se refugieze în alte țări, ca fiind „evenimente triste, o dispută internă care are loc acum pe pământul nostru istoric rusesc”.

XS
SM
MD
LG