Linkuri accesibilitate

De unde vine diferența de 7 lei dintre tariful cerut de Moldovagaz şi cel propus de ANRE? 


R. Moldova urmează să importe gaze naturale la prețul de circa 1.460 de dolari SUA pentru mia de metri cubi, cu circa 500 de dolari mai mult decât în luna iulie
R. Moldova urmează să importe gaze naturale la prețul de circa 1.460 de dolari SUA pentru mia de metri cubi, cu circa 500 de dolari mai mult decât în luna iulie

Un proiect de hotărâre publicat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă că, de la 1 august, consumatorii finali ar putea achita un tarif la gazul natural majorat la 22 de lei şi 26 de bani.

Moldovagaz a solicitat o majorare mai mare, de peste 60%, ceea ce ar fi însemnat 29 de lei şi 48 de bani pentru un metru cub de gaze. Ambele propuneri vor fi dezbătute public, iar decizia finală urmează să fie luată de ANRE.

Sergiu Tofilat despre diferența de 7 lei dintre tariful cerut de Moldovagaz şi cel propus de ANRE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:47 0:00

Într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul în energetică Sergiu Tofilat, care este şi vicepreședinte al Partidului Schimbării, explică de unde vine diferența de peste 7 lei dintre tariful cerut de furnizor şi cel propus de ANRE.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, agenţia stabileşte tarifele în baza unei metodologii învechite, care ţinea cont de prevederile vechiul contract dintre Moldovagaz şi Gazprom, cel din 2006. Documentul prevedea că preţul de import al gazelor se modifică trimestrial, iar fluctuațiile de preţ nu erau atât de mari ca în prezent.

„În situaţia de azi, când preţurile cresc foarte brusc, această abordare nu mai răspunde situaţiei existente, pentru că în actualul contract Gazprom a schimbat condiţiile – preţul se stabileşte în fiecare lună şi el variază. Probabil, ANRE a luat în calcul un preţ mediu anual mai mic decât ceea ce plătim în realitate”, spune Sergiu Tofilat.

Expertul precizează că ANRE ar trebui să ia în calcul preţul efectiv de import al gazelor, astfel încât Moldovagaz să nu acumuleze datorii suplimentare la care, ulterior, vor fi adăugate şi penalităţi ce vor trebui incluse în tarif.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a atenționat că în august prețul de achiziție a gazelor rusești va crește până la 1.460 de dolari per mia de metri cubi, cu 500 de dolari mai mult decât cel din iulie. El a invocat că tariful propus de ANRE nu va acoperi costurile de achiziție și nici cele de transport, distribuție și furnizare a gazelor.

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Sergiu Tofilat consideră că metodologia folosită de ANRE la aprobarea tarifelor trebuie modificată: „Ar fi raţional ca pe timp de vară să avem un tarif şi pe timp de iarnă – altul. Atunci o să fie mai clar şi pentru consumatori, şi pentru mediul de afaceri, şi pentru Moldovagaz, şi pentru autorităţi. Astfel nu o să se umble în fiecare lună la tarif”.

Expertul mai crede că noul tarif majorat la gazele naturale nu va pune mare presiune pe consumatorii casnici întrucât vara consumul este redus: „Cel mai mare impact va avea factura la gaze iarna. Să nu uităm însă faptul că la 1 noiembrie, potrivit contractului, ar trebui să revenim la formula de iarnă în stabilirea preţului la gaze, adică 30% - preţul spot şi 70% - preţul petrolului, care ar fi de vreo două ori mai ieftin decât preţurile la bursă”.

„Gazprom are temei legal să rezilieze contractul”

Conform contractului semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie - 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie - 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% - conform cotației gazelor naturale.

Trebuie să negociem cu Moscova ca să revenim la contractul iniţial

Sergiu Tofilat optează pentru renegocierea contractului dintre Moldovagaz şi Gazprom: „Trebuie să negociem cu Moscova şi să le solicităm să revenim la contractul iniţial, care prevedea că preţul gazului se stabileşte trimestrial, în baza preţului la petrol. Nu avem nevoie de aceste formule legate de preţul spot. Acesta este un preţ speculativ şi noi nu vrem să plătim pentru speculaţiile care au loc la bursă”.

Analistul în energetică nu exclude că Gazprom ar putea să sisteze livrarea de gaze la iarnă, invocând diverse justificări tehnice sau juridice, în special, nerespectarea prevederilor din contract privind auditarea datoriilor Moldovagaz. Potrivit contractului, rezultatele auditului urmau să fie prezentate până la 1 mai 2022, dar licitația pentru selectarea serviciilor de audit lansată de autorităţile moldovene a eşuat.

Noi trebuie însă să fim pregătiţi de cel mai prost scenariu

„Gazprom are temei legal să rezilieze contractul. De ce nu a făcut-o până acum? Răspunsul este la suprafaţă. Kremlinul are nevoie de contractul dintre Gazprom şi Molodvagaz pentru a continua să livreze gaze pe datorie în stânga Nistrului, să finanţeze regimul neconstituţional de la Tiraspol. Acesta este principalul obstacol. Noi trebuie însă să fim pregătiţi de cel mai prost scenariu, potrivit căruia Gazprom încetează să mai livreze gaze R. Moldova, inclusiv Transnistriei. În asemenea caz, va trebui să găsim gaze de la alţi furnizori doar pentru malul drept. Și doi, trebuie să avem un plan de gestionare a crizei de refugiaţi din Transnistria, unde oamenii o să rămână fără gaze şi energie electrică”, atenționează Sergiu Tofilat.

Miercuri, 13 iulie, Comisia pentru Situații Excepționale a pus în sarcina Agenției Proprietății Publice inițierea negocierilor directe cu companii juridice și financiare internaționale care să efectueze auditul datoriilor Moldovagaz.

XS
SM
MD
LG