Linkuri accesibilitate

De Ziua Copilului, artileria rusă a ucis trei persoane în Kiev, inclusiv un copil


Specialiști criminaliști cară trupului unei fete ucise în timpul atacului cu rachete rusești, 1 iunie.
Specialiști criminaliști cară trupului unei fete ucise în timpul atacului cu rachete rusești, 1 iunie.

Un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului la 1 iunie a ucis cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, au declarat autoritățile.

Din cauza atacului, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anulat toate evenimentele programate pentru a sărbători ziua de 1 iunie, când multe țări foste comuniste sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului.

Kliciko a declarat că resturi dronelor au căzut peste o clinică medicală, o grădiniță, o școală și o secție de poliție din districtul Desniansk din capitală, în timpul primului atac rusesc din această lună, avariind, de asemenea, clădiri de apartamente, o conductă de apă și mai multe mașini.

Kliciko și administrația militară a Kievului anunșaseră inițial că doi dintre cei trei morți ar fi fost copii, dar apoi au revenit ulterior. Alte 11 persoane au fost rănite, au anunțat autoritățile.

Capitala ucraineană a fost ținta a 17 valuri de lovituri aeriene rusești în luna mai.

Armata ucraineană spune că Rusia a folosit rachete Iskander în atacul din 1 iunie, care a vizat infrastructura din regiunea Kievului.

„Toate cele zece rachete au fost distruse de apărarea aeriană ucraineană", a declarat armata în raportul său de dimineață.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Moldova vecină pentru a participa la un summit al Comunității Politice Europene, care grupează 27 de membri ai UE alături de 20 de parteneri ai acestora, în prima sa vizită la Chișinău de la începutul invaziei rusești.

Zelenski a fost întâmpinat de președinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, la Castelul Mimi din Bulboaca, la aproximativ 40 de kilometri est de Chișinău. Zelenski anunțase anterior pe Telegram că intenționează să poarte discuții bilaterale cu liderii UE pentru a obține mai mult sprijin pentru Ucraina.

Pe câmpul de luptă din est, apărătorii ucraineni au respins 21 de asalturi rusești în regiunile Donețk, Luhansk și Harkov, a anunțat Statul Major General în buletinul său zilnic din 1 iunie.

Două dintre atacurile nereușite au vizat poziții ucrainene din zona Bahmut, orașul Donețk care a fost punctul central al războiului din Donbas în ultimele luni, a precizat armata.

Pe fondul unei intensificări a atacurilor transfrontaliere pe teritoriul rusesc, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a raportat la 1 iunie că „bombardamentele neîntrerupte” au lovit o localitate și au rănit opt persoane în timpul nopții. „Șebekino se confruntă cu bombardamente neîntrerupte" cu lansatoare de rachete, a declarat Viaceslav Gladkov pe Telegram, adăugând că nimeni nu a fost ucis. Informația nu a putut fi verificat din surse independente.

La 31 mai, guvernatorul regiunii ruse Krasnodar, Veniamin Kondratiev, spunea că un presupus atac cu drone a provocat un incendiu la o rafinărie de petrol. Nu s-au înregistrat victime în urma acestui atac.

La 31 mai, Statele Unite au anunțat un pachet de ajutor pentru Ucraina care include baterii de apărare aeriană Patriot, muniție și alte echipamente de apărare, în timp ce autoritățile ucrainene au declarat că atacurile trupelor rusești au ucis o persoană în regiunea ucraineană Donețk și o persoană în regiunea Herson.

Valeri Zalujni, comandantul suprem al forțelor ucrainene, a spus că a vorbit la telefon cu generalul Mark Milley, președintele Statului Major al armatei americane, despre situația de pe front, despre planurile ulterioare de eliberare a teritoriului ucrainean și despre „posibilele acțiuni ale inamicului”.

XS
SM
MD
LG