Linkuri accesibilitate

De Ziua Europei UE îndeamnă liderii moldoveni la reformarea justiției și combaterea corupției


Peter Michalko, Pavel Filip, Igor Dodon, și invitații la recepția de stat de la Chișinău cu ocazia Zilei Europei
Peter Michalko, Pavel Filip, Igor Dodon, și invitații la recepția de stat de la Chișinău cu ocazia Zilei Europei

Igor Dodon: „Se poate asigura o balanță dintre UE și alți parteneri ai Republicii Moldova”.

Cu ocazia recepției dedicată sărbătoririi Zilei Europei, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat între altele:

Peter Michalko vorbind la recepție în prezența președintelui Igor Dodon și a premierului Pavel Filip
Peter Michalko vorbind la recepție în prezența președintelui Igor Dodon și a premierului Pavel Filip

„Uniunea Europeană a fost mereu un partener sincer al Republicii Moldova și al cetățenilor țării. Două milioane de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în UE, doi din trei euro sunt câștigați datorită comerțului cu UE”. El a subliniat în continuare că „UE recunoaște progresele în reformarea legislației, restabilirea după turbulențele cauzate de furtul din sistemul bancar, dar va continua să insiste asupra necesității reformării justiției și luptei împotriva corupției”.

Președintele Igor Dodon, prezent și el la eveniment, a folosit prilejul pentru a-și modifica retorica față de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE, document pe care l-a criticat cu vehemență în trecut, în special partea economică a acestuia.

„Acordul de liber schimb a fost criticat la început, inclusiv de mine, dar la expirarea a cinci ani trebuie să spun sincer că se poate asigura o balanță dintre UE și alți parteneri ai Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon. El a mai amintit în discursul său că la începuturile Parteneriatului Estic Republica Moldova a fost „povestea de succes”, acum însă „rezultatele nu sunt foarte bune și din poveste de succes am devenit enfant terrible”.

Dodon a mulțumit Uniunii Europene pentru promovarea mai multor proiecte pentru Republica Moldova și a spus că „reformele și aquis-ul comunitar ne trebuie nouă, cetățenilor R. Moldova, pentru îmbunătățirea vieții în interiorul țării”.

Peter Michalko & Pavel Filip, Chișinău
Peter Michalko & Pavel Filip, Chișinău

Trecând la limba rusa, Igor Dodon a mai spus că Ziua Europei a ajuns sa fie sărbătorită datorită victoriei în cel de Al Doilea Război Mondial. „Așa că vreau să vă felicit și cu Ziua Victoriei”, și-a încheiat discursul Igor Dodon.

Premierul Pavel Filip a subliniat că Chișinăul își dorește în continuare ca Parteneriatul estic să ofere țărilor membre perspectiva de aderare. „UE nu este geopolitica, ci un model de dezvoltare a țării. Avansarea către UE depinde de noi și nu trebuie sa devină siglă de partid. Adevărata apropiere este implementarea reformelor”, a spus premierul Pavel Filip.

Previous Next

XS
SM
MD
LG