Linkuri accesibilitate

De Ziua Victoriei, șeful grupului Wagner i-a acuzat pe soldații ruși că fug de pe front


În ultimele zile, fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, a criticat de mai multe ori conducerea armatei ruse.
În ultimele zile, fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, a criticat de mai multe ori conducerea armatei ruse.

Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat din nou Ministerul rus al Apărării că nu a reușit să aprovizioneze luptătorii săi mercenari cu suficientă muniție, spunând că militarii ruși au fugit de luptele din jurul orașului ucrainean Bahmut.

Comentariile lui Prigojin, făcute într-unul dintre mai multe mesaje publicate de serviciul său de presă la 9 mai, reprezintă cel mai recent episod din lunga sa dispută publică cu înalți oficiali militari ruși.

Săptămâna trecută, el a amenințat că va retrage până la 10 mai forțele Wagner din regiunea Bahmut, unde aceștia joacă un rol central în asaltul de luni de zile asupra orașului, dacă nu vor primi mai multă muniție. Câteva zile mai târziu, el a părut să cedeze.

De asemenea, el a apărut în scurt film macabru, în care arăta mormane de cadavre despre care spunea că sunt soldați Wagner uciși.

Prigojin a postat mai multe videoclipuri și mesaje audio înainte și după ce Kremlinul a organizat parada anuală din Piața Roșie de Ziua Victoriei din Moscova, pentru a comemora înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

În cel mai lung dintre mesajele postate pe Telegram, Prigojin a lansat o diatribă ofensatoare și plină de insulte la adresa oficialilor militari, spunând că aceștia sunt incapabili să apere țara. „În loc să luptăm, avem în mod constant toate aceste intrigi. Avem un Minister al Intrigilor în loc de un Minister al Apărării și astfel armata noastră este pe fugă”, a spus el. „Este pe fugă, pentru că brigada 72 a pierdut astăzi trei kilometri pătrați, iar eu am pierdut aproximativ 500 de oameni, deoarece apărau un cap de pod strategic”, a spus el.

„Soldații mor din cauza prostiei comandanților”

Soldații ruși fugeau, a spus el, din cauza „prostiei” comandanților ruși care dădeau „ordine criminale”. „Soldații nu ar trebui să moară din cauza prostiei absolute a liderilor lor”, a spus el.

Comentariile lui Prigojin, amplificate și mai mult de bloggerii militari și de susținătorii naționaliști, nu au putut fi confirmate deocamdată. Ministerul Apărării nu reacționat deocamdată.

Rusia a suferit aproximativ 200 de mii de pierderi (morți și răniți) în cele 14 luni de război, potrivit estimărilor occidentale, și continuă să piardă zeci de oameni pe zi în Bahmut. Forțele rusești asediază orașul Bahmut din vara anului trecut și se crede că acum controlează până la 75% din oraș, dacă nu mai mult.

„Ieri a sosit un ordin de luptă care spunea clar că, dacă ne părăsim pozițiile din Bakhmut, acest lucru va fi considerat trădare de patrie”, a declarat Prigojin în mesaj. „Dar, dacă nu avem muniție, ne vom părăsi pozițiile și vom fi cei care se vor întreba cine trădează cu adevărat Patria”, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG